Na een korte periode van stabiliteit zijn de uienprijzen in Oekraïne weer gaan stijgen, meldden analisten van EastFruit. De reden voor de prijsstijging in het segment was in de eerste plaats een vrij beperkt aanbod van uien. De meeste producenten die niet over eigen opslagfaciliteiten beschikken, hebben de verkoop dit seizoen al afgerond.

Vandaag bieden telers uien van hoge kwaliteit aan tegen 23-27 UAH/kg (€0,60-0,71/kg), wat gemiddeld 15% duurder is dan een week eerder. Volgens de telers verhogen zij de uienprijzen als gevolg van een merkbare toename van de vraag. Tegelijkertijd is het aanbod van uien van hoge kwaliteit op de markt beperkt omdat veel teeltbedrijven proberen niet uit de opslag te verkopen.

Ook moet worden opgemerkt dat er in het huidige seizoen in het uiensegment veel producten waren die niet aan de normen voldeden. De kwaliteit van de uien is merkbaar gedaald als gevolg van ongunstige weersomstandigheden.

De huidige uienprijs in Oekraïne ligt gemiddeld 3 keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Handelaren sluiten nog steeds niet uit dat de opwaartse trend van de uienprijzen zal aanhouden en dat het groeitempo ervan zal versnellen naarmate de voorraden in de bewaring gaan afnemen.

Bron: East-fruit.com