Gisteren zei voorzitter Rosendo So van de telersgroep Samahang Industriya ng Agrikultura (Sinag) dat gesmokkelde witte uien de plaatselijke markten overspoelen, waarbij hij zei dat in beslag genomen uien van het ministerie van Landbouw slechts 10% van de illegale producten vertegenwoordigen. Sinag verwees naar de 105 zakken gesmokkelde witte uien die onlangs op drie openbare markten in Manilla werden onderschept.

"Het ministerie neemt 10% van de totale hoeveelheid gesmokkelde witte uien in beslag. Het grootste deel, 90%, komt op de lokale markten terecht," zei So. De 744 kg gesmokkelde witte uien met een waarde van € 3.847 werden in beslag genomen op de Divisoria-markt in Manilla, de Mutya ng Pasig Public Market in Pasig City en de Balintawak Market in Quezon City.

Tegelijkertijd verklaarde So dat leden van Sinag en ambtenaren van het Bureau of Plant Industry (BPI) vrijdag uienplantages en koelhuizen zullen bezoeken om de huidige stand van de gewassen en de resterende voorraden rode uien vast te stellen. So herhaalde de noodzaak om uien te importeren om het aanbod te vergroten met het oog op de verwachte toename van de vraag in december.

Uientelers in Nueva Ecija profiteren niet van hoge prijzen
De stijgende retailprijs van uien zou plaatselijke telers moeten helpen een stabiel inkomen te verwerven, maar dat is nauwelijks het geval geweest. Regionale kleine telers hebben nog steeds moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en velen van hen zijn zelfs gedwongen om maïs te planten als alternatief gewas.

Hoewel de marktprijs van rode uien tussen de € 4,78 en € 5,12 per kg schommelt, hebben de telers er niet direct baat bij gehad omdat ze nog in het oogstseizoen zitten. "Handelaren kopen onze oogst voor €29 per zak, wat overeenkomt met ongeveer 28 kg," zei een teler. Hij zei dat hij en zijn collega's de laatste tijd verbijsterd waren over de duizelingwekkende stijging van de uienprijs, waardoor zij "manipulatie" van de handelaren vermoeden.

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw en het Bureau of Plant Industry zeiden dat zij nog steeds proberen de aanbodsituatie te controleren om de oorzaak van de stijgende handelsprijzen van rode uien op de markt vast te stellen.

Bron: manilatimes.net