Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De binnenlandse markt blijft zwak

Chinese uienexport steeg in november met 46% j-o-j

Volgens douanegegevens exporteerde China in november 2022 103.400 ton verse of gekoelde uien, met een exportwaarde van bijna  € 56,5 mln. De export steeg met 8,7% ten opzichte van oktober en  met 46% ten opzichte van november 2021. De cumulatieve export van januari tot november 2022 bedroeg 722.300 ton, een stijging van 22,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

In november 2022 bedroeg de gemiddelde exportprijs van verse of gekoelde uien in China ongeveer € 0,54 per kg, een daling van 1,6% op maandbasis. De vraag voor de export bestaat voornamelijk uit gele uien. In het vierde kwartaal werden vooral Gansu-uien geëxporteerd. De kwaliteit is vrij stabiel, de afzet op de binnenlandse markt is eveneens stabiel en de prijsschommelingen zijn niet groot.

Het teeltgebied Gansu heeft voldoende overschotten en de voorraadhouders hebben verschillende verzendingswijzen. Sommige handelaren zijn nog steeds terughoudend om goede producten te verkopen. Het aandeel van producten met gebreken in het teeltgebied neemt geleidelijk af, maar het prijsverschil binnen hetzelfde gebied is nog steeds groot. Op de binnenlandse markt ontbreekt het aan een duurzame positieve impuls. De algemene uienprijs in de teeltgebieden van Gansu is de laatste tijd niet veel veranderd. De gangbare prijs van goede rode uien bedraagt € 149 per ton en die van gele uien € 217 per ton.

De levering van uien uit koelhuizen in verschillende teeltgebieden in Shandong verloopt traag. Onder invloed van Covid zijn de handelaren als geheel niet erg enthousiast over de aankoop van goederen. Er is geen voordeel op de markt. De gangbare prijs van rode uien uit Liaocheng in de originele verpakking is € 0,13 per kg en de gangbare prijs van origineel verpakte producten uit Hexi in het opslagstation van Jinxiang is € 0,17 per kg. De prijs van rode uien uit Binnen-Mongolië in Shandong is meestal € 0,20 per kg.

Momenteel wordt de markt nog steeds gedomineerd door kopers en verwacht wordt dat de totale prijs van uien op korte termijn zwak en stabiel zal blijven. De uien in de teeltgebieden van Yunnan bevinden zich in de teeltfase en verwacht wordt dat de vroege uien rond het Lentefeest zullen worden geoogst, wat een zekere invloed zal hebben op de prijs van de oude uien in voorraad. Sommige opslagbedrijven zijn van plan na het Lentefeest te verladen. Hoewel de markttransactie naar verwachting zal verbeteren als gevolg van de vakantie, neemt de kwaliteitsverandering van het aanbod in de opslag geleidelijk toe. De uien worden dit jaar in sommige gebieden laat geleverd en er is nog steeds een zekere verkoopdruk in de latere periode.

Bron: My Steel

Publicatiedatum: