Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrimatie: groentenprijzen stijgen en fruit stabiel

Goedkopere aardappelen consument, maar telersprijs stijgt

Agrimatie heeft de voedselprijzenmonitor van oktober 2022 uitgebracht. De voedselprijzenmonitor volgt de prijsontwikkelingen op drie niveaus in de voedselketen. Hieronder de actuele voedselprijzen voor aardappelen, groenten en fruit.

Goedkopere aardappelen consument, telersprijs stijgt
De consumentenprijsindex van aardappelen is in september 2022 uitgekomen op 134 punten (2015=100). Dat is 7% lager dan de consumentenprijs twee maanden eerder, maar 1% hoger dan in september vorig jaar. De verwachting is dat de stijgende aardappel- en producentenprijzen op enig moment ook tot hogere consumentenprijzen zullen leiden. De na corona toegenomen wereldwijde vraag door het heropenen van horeca en fastfood leidt tot een grote vraag naar aardappelproducten. Daarmee is de aardappelmarkt gekanteld. De industrie verhoogde tussentijds de contractprijzen voor het seizoen 2022-2023, ook omdat telers geconfronteerd worden met aanzienlijk hogere kosten voor gewasbescherming, diesel en bewaring (energie). 

Groentenprijzen sterk seizoengebonden

Ontwikkeling consumentenprijs van fruit


Bron: Agrimatie

Publicatiedatum: