Richard Grob, procuratiehouder van Kartoffel-Centrum Bayern

"De vraag naar industriële grondstof voor de verwerkende industrie is zeer groot en zal verder toenemen"

"De vraag naar industriële grondstof voor de verwerkende industrie, voor de productie van friet, chips en bijproducten in binnen- en buitenland, is zeer groot en zal verder toenemen. De rassen zijn daarop afgestemd, voor friet is het gele ras 'Fontane' de nummer 1. Voor speciale producten is 'Innovator' zeer gewild. Ieder ras heeft echter zijn eigen kenmerken en zijn eigen bestaansrecht", vertelt Richard Grob, procuratiehouder van Kartoffel-Centrum Bayern. Hij is verantwoordelijk voor consumptieaardappelen, uien en export.

Gevolgen van de droogte van 2022
Kijkend naar de droogte in de zomer van 2022 zegt Richard dat een langere periode van droogte tijdens de belangrijkste groeifase contraproductief is voor de opbrengst, zelfs als de plant minder ziektedruk heeft. "Je kunt het compenseren met irrigatie, maar als er ook nog hitte bijkomt, stopt de plant met groeien. Verdere stress leidt dan tot latere problemen zoals hergroei (er vormt zich een tweede generatie). Problemen bij de bewaring vanwege rotting zijn dan het gevolg." De prijzen op de vrije markt liggen momenteel op een vrij hoog niveau met een overeenkomstige kwaliteit. De extreem hoge prijsstijgingen voor diesel, energie, loonkosten enzovoort hebben bovendien dezelfde inflatoire effecten als in alle andere sectoren, aldus Richard. "De inkoop- en verkoopprijzen op de contractmarkt zullen stijgen."

"De vraag naar producten stijgt eerst in tijden van crisis zoals bij corona, we kennen allemaal nog het bekende toiletpapiereffect. Daar stond wel de gesloten horeca tegenover. Het jaar 2022 ging meer over de energiekosten van de industrieën, die deze door moeten berekenen in hun producten en de productieprocessen. Je kunt tenslotte zeggen: 'er wordt altijd gegeten'."

Op de vraag met welke uitdagingen de aardappelmarkt geconfronteerd wordt, antwoordt Richard: "Ik denk altijd positief, ongeacht de situatie. In Bayern hebben we de poorten naar Zuid- en Oost-Europa, we hebben eersteklas telers en een zeer goede teeltregio voor aardappelen, wat het geheel perfect maakt. Alle uitdagingen zijn zo vaak door de media meegedeeld en ondertussen bij iedereen bekend. Voedingsmiddelen zijn altijd nodig en daar zijn wij met ons hele team voor, om nationaal en internationaal deze grondstof aardappelen aan te kunnen bieden. Logistiek gezien wordt het steeds ingewikkelder om het nationale of transitverkeer op volle toeren te laten draaien. Op dat gebied hoop ik dat de situatie niet nog moeilijker wordt wat betreft vrachtwagens en dergelijke." 

De belangrijkste afnemer van grondstof voor friet is de firma Aviko Rain/Lech, die uitsluitend door KCB bevoorraad wordt. "Daarnaast leveren wij secundaire grondstoffen aan veel bekende bedrijven uit de verwerkende industrie in Duitsland. Ook in het buitenland richten wij ons vooral op grondstoffen voor friet, chips en gnocchi. Op onze tweede locatie in Geiselhöring verpakken we daarnaast ook aardappelen voor de export in big bags en verpakkingen met aardappelen en uien van 4 tot 25 kg. De hoofdafnemers hiervan zijn de groothandelsmarkten en industrieën in binnen- en buitenland", zegt Richard tot slot.

Foto's van Kartoffel-Centrum Bayern GmbH

Voor meer informatie:
Richard Grob
Kartoffel-Centrum Bayern GmbH
Mittelstetter Str. 42
D- 86641 Rain am Lech, Duitsland
Tel: +49 9090 9604 0
kcb@rwz.de 
www.kartoffel-centrum-bayern.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.