Tholen - "Een uitermate spannend aardappelseizoen." Zo typeert Jurgen Duthoo van aardappelverwerker Warnez Potatoes de situatie na de jaarwisseling. "De prijzen zijn al redelijk hoog te noemen en de verwachting is toch dat deze alleen maar verder zullen stijgen. Al met al zal er door iedereen gepuzzeld moeten worden om zo lang mogelijk goede kwaliteit aardappelen te kunnen leveren."

Het is een situatie die al langer gevreesd werd op de Nederlandse en Belgische aardappelmarkt. "De meeste aardappelen leken van goede kwaliteit te zijn voor lange bewaring toen ze de schuur in gingen. Bij uithaling kwamen er toch wat kwaliteitsproblemen naar boven. Zo nu en dan zien we wat drukplekken en ook het kiemen is zeer actief vanwege de temperatuurschommelingen. Het zorgt voor wat beschadiging hier en daar, waardoor het aanbod, na een toch al tegenvallende opbrengst, nog meer in het gedrang komt."

"De vraag komt aan de andere kant wel al langzaam op", vervolgt Jurgen. "Immers is de termijnmarkt voor april ook wat gestegen, wat een signaal kan zijn voor de industrie om ook partijen te zoeken op de vrije markt. Niemand weet natuurlijk hoe de situatie zich daarna zal ontwikkelen, dus de onzekerheid heerst."

Problemen primeuraardappelen
En dus moeten inpakkers, volgens de handelaar, de juiste keuzes gaan maken om zo lang mogelijk kwalitatieve aardappelen naar de klanten uit te kunnen leveren. "Nieuwe aardappelen komen er voor ons niet voor juli. We zullen dus nog een aantal maanden door moeten met het aanbod in de opslag om overal aan te kunnen voldoen." Kunnen primeuraardappelen wellicht het aanbod wat versterken? "Daar zal uiteraard naar gekeken worden, maar hoeveel gaan die kosten? Als je de geruchten uit Spanje hoort over de irrigatieproblemen zal het ook afwachten zijn of ze voldoende kwaliteit aan kunnen bieden, die tegelijkertijd vrij prijzig zullen zijn. Hetzelfde geldt voor Israël, dus het belooft nog interessant te worden."

Aan de exportzijde begint de vraag stilletjes aan weer te ontwaken. "Hier zit je alleen weer met de prijszetting. Dat houdt veel spelers vooralsnog tegen. Iedereen is nu een beetje aan het informeren wat de efficiëntste manier van aanpak is qua prijs en logistiek. Vervolgens zullen de orders wel weer toenemen, maar na de feestdagen is het vrij rustig geweest. De markt is aan het aligneren op de nieuwe prijszetting en of dit betaald wordt. Ik verwacht van wel, maar het is een kwestie van geduld."

In de retail merkt de verpakker dat maaltijdboxen nog altijd zeer in trek zijn. "Dat is mooi om te zien. Gebruiksgemak wint steeds meer terrein. Het zijn kleinere verpakkingen, maar voor ons ook volumes. Hier spelen we dan ook op in met ons machinepark. We willen op een zo efficiënt mogelijke manier produceren om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen. Zo proberen we ons aan te passen aan veranderingen in de markt."

Expansie industrie
Kijkend naar volgend seizoen zullen veel telers, zo verwacht Jurgen, zich de vraag gaan stellen welke richting ze uit gaan. "De contractprijzen stijgen dermate dat de vraag rijst of men voor consumptieaardappelen zal gaan of toch meer richting de industrie. Dit zal voor verpakkers een minstens zo spannende periode opleveren. Het aardappelareaal kan niet veel meer uitbreiden, dus als men de expansie van de industrie ziet, is de prijzen verhogen de enige manier om zeker te zijn van product. Er zijn maar zo veel aardappelen en steeds meer vragers."

Warnez Potatoes is ook weer vertegenwoordigd op de komende Fruit Logistica. "Daar spreken we weer met veel importeurs en zullen we nog beter inzicht krijgen in hoe de markt zich evolueert en wat de rest van het seizoen zal brengen. We ontvangen iedereen graag op onze stand", besluit Jurgen.

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 – Tielt - België
+32 051 400812
info@warnezpotatoes.be         
www.warnezpotatoes.be