Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joeri Ongena, Uienschilbedrijf Ongena:

"De prijzen die nu betaald moeten worden voor grove uien zijn toch extreem te noemen"

Tholen - Op de Belgische uienmarkt worden op het moment zeer hoge prijzen betaald. "De beperkte voorraden door een slecht groeiseizoen resulteert in hele hoge prijzen. Zeker de grove maten, die wij nodig hebben om te schillen, zijn schaars. Het zijn allemaal fijne partijen en als je het van de grove uien moet hebben, moet je fors betalen", vertelt Joeri Ongena van Uienschilbedrijf Ongena. 

De reden ligt, volgens de ondernemer, in een combinatie van verschillende factoren. "Enerzijds zijn de uien gewoon uitermate hard getroffen tijdens het groeiseizoen. De hitte in de zomer en de regen die daarop volgde hebben de uien geen goed gedaan. Veel was niet geschikt voor langere bewaring, waardoor een groot deel van de partijen voor Nieuwjaar geruimd moesten worden. Anderzijds is er een blijvende aantrekking van Polen, wat de prijs ook omhoog duwt. Bovendien zien we dat er ook heel wat minder uien worden gezet. Veel telers stoppen met uien en stappen terug op aardappelen. Het maakt het voor ons als schillers niet makkelijk. De prijzen die nu betaald moeten worden voor grove uien zijn toch extreem te noemen."

Aan de andere kant is de vraag er wel degelijk. "Maar dan moet er natuurlijk wel aanbod zijn, hè. We moeten gewoon zuinig zijn op het moment", legt Joeri uit. "Importuien zijn er nog niet in grote getale. Wanneer deze massaal arriveren, kunnen we weer enigszins normaal doorlopen. Alleen blijven we zitten met de gestegen energie-, grondstoffen- en loonkosten (10 procent in België sinds januari). Eigenlijk moet dat allemaal doorgerekend worden, maar als de klant dit niet wil, houdt het op."

Kijkend naar de komende maanden ziet Joeri het dan ook niet snel verbeteren. "De schaarste zal aanhouden tot minimaal maart. Dan zullen de voorraden bijna volledig weggewerkt zijn, verwacht ik. Vervolgens moeten we het volledig hebben van importuien en wordt het wachten op de nieuwe oogst. Dan is het hopen dat een mooie groeiperiode zorgt voor een betere situatie in het komende seizoen. Echter zullen de prijzen nooit meer terug naar normaal gaan. Met alles dat duurder wordt, kunnen we waarschijnlijk nooit meer spreken van goedkope prijzen. Alleen zo extreem als het nu is, hoop ik toch zeker niet weer te zien."

Voor meer informatie:
Joeri Ongena
Uienschilbedrijf Ongena
Weststraat 62b
9180 Moerbeke-Waas, België
[email protected]        
www.ongena-uien.be