Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoensgebonden stijging uienprijzen in Moldavië eerder begonnen dan normaal

Vanaf het begin van 2023 is de prijs van uien op de Moldavische markt gaan stijgen. De gemiddelde groothandelsprijs voor uien in Moldavië is de afgelopen twee weken met 12% gestegen, van 8 tot 9 MDL/kg (€ 0,43/kg). Dit is niet typisch voor januari. Zoals analisten van EastFruit eerder opmerkten, vindt de eerste geleidelijke stijging van de groothandelsprijzen voor uien gewoonlijk plaats in februari, wanneer de nationale groente- en fruitmarkten gewoonlijk een lager aanbod van lokale uien zien door een afname van de voorraden. De prijsstijging begon dit jaar echter al veel eerder, omdat de voorraden in december 2022 al bijna op waren.

Twee factoren hebben hiertoe bijgedragen. De eerste is de daling van de uienproductie vorig jaar. Zoals EastFruit meldde, schatten deskundigen dat het uienareaal in Moldavië in 2022 niet is afgenomen ten opzichte van het voorgaande jaar - er werden uien gezaaid op ongeveer 1.200-1.500 ha. Binnen het totale ingezaaide areaal hebben sommige kleine telers hun areaal echter vergroot, en hebben enkele grotere telers die de markt beïnvloeden hun uienareaal verkleind. Daar komt nog bij dat het land in de zomer worstelde met een langdurige droogte, waardoor de opbrengst van uien en andere gewassen zelfs op geïrrigeerde velden afnam.

De tweede en wellicht belangrijkere factor is de grote export van uien naar Oekraïne en Roemenië in het najaar. Als gevolg daarvan voorspelden marktanalisten een snelle daling van de uienvoorraden voor de verkoop in de winter. Dit kon leiden tot de noodzaak om in de tweede helft van de winteruien in te voeren.

Het ziet ernaar uit dat de voorspelling uitkomt. Uien op de Moldavische groothandelsmarkt zijn momenteel nog steeds iets goedkoper dan in Polen (€ 0,44) en veel goedkoper dan in Oekraïne (€0,68). Er is dus geen reden om een traditionele winterlevering van uien uit deze landen aan Moldavië te verwachten. In Roemenië zijn er evenmin goedkope uien voor Moldavië te vinden.

Moldavische handelaren beweren dat dankzij het grotere aanbod van Nederlandse en Poolse uien op de Oekraïense en Roemeense markt de uienprijzen in de buurlanden spoedig zullen beginnen te dalen. Maar het is onwaarschijnlijk dat grote hoeveelheden geïmporteerde uien in Moldavië beschikbaar zullen komen voordat de markten van de buurlanden er genoeg van hebben.


Voor meer informatie: east-fruit.com 

Publicatiedatum: