Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minderheid parlement wil bevel tot uienimport opschorten nu het oogstseizoen nadert

Filipijnen: Huis vraagt dagvaarding voor vermoedelijke uiensmokkelaars

Nu het Huis van Afgevaardigden zijn onderzoek begint naar ongebreidelde tuinbouwsmokkel, heeft een wetgever verschillende personen genoemd die achter de illegale import van miljoenen aan tuinbouwproducten zouden zitten. Vertegenwoordiger Horacio Suansing Jr. verzocht het Huis maandag tijdens een hoorzitting tien handelaren, makelaars en bemiddelaars op te roepen om hun vermeende betrokkenheid bij "smokkel op grote schaal" aan de kaak te stellen.

Resolutie 311 van het Huis, mede ingediend door Suansing Jr. en Rep. Mikaela Suansing, heeft tot doel zowel regelrechte als technische smokkel aan te pakken, waarvan het laatste verwijst naar de onderwaardering en onjuiste aangifte van producten.

Suansing voegde eraan toe dat sinds de invoering van de Agricultural Smuggling Act van 2016 geen enkele persoon is veroordeeld voor smokkel en er slechts 93 smokkelgerelateerde klachten zijn ingediend bij het ministerie van Justitie.

Aangezien de torenhoge uienprijzen en andere producten een heet hangijzer blijven, beloofde een andere vertegenwoordiger eerder om smokkelaars aan te pakken die de marktprijzen opdrijven aan te pakken. Het Bureau of Customs heeft vorig jaar voor minstens € 32,3 mln aan gesmokkelde tuinbouwproducten in beslag genomen, waarvan ongeveer 30% gesmokkelde uien.

Minderheid wil uienimport opschorten
Een minderheid van wetgevers in het Huis van Afgevaardigden willen de uienimport opschorten om het lage aanbod en de stijgende prijzen aan te pakken. Nu het oogstseizoen eraan komt hebben uientelers gewaarschuwd dat de slecht getimede maatregel hen zou kunnen ruïneren.

Arlene Brosas, France Castro en Raoul Manuel hebben vrijdag een gezamenlijke resolutie nr. 18 van het Huis ingediend, waarin zij stellen dat de import de plaatselijke telers zal schaden. De maatregel zal het waarschijnlijk niet halen in het Huis, dat gedomineerd wordt door bondgenoten van de regering.

Bron: philstar.com

Publicatiedatum: