Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carl Bleyert

"Uien in netzakken van 5 kg zijn verdubbeld in prijs"

Carl Bleyert, directeur van het gelijknamige groothandelsbedrijf in Dortmund, kon een goed jaar 2022 melden, zowel wat betreft de vraag naar als het aanbod van grote Spaanse uien. "Het enige wat zich in de afgelopen periode enigszins negatief heeft ontwikkeld, is dat de prijzen enorm zijn gestegen", zegt Carl. Volgens hem waren de vrachtkosten hierbij een minder groot probleem dan de teelt-omstandigheden in Spanje.

Circa 50 ton uien per week
"Eind november/begin december gaan de vrachtprijzen altijd omhoog in lijn met het citrusseizoen. Er was echter een grote droogte in Spanje, waardoor het moeilijk was om de juiste maten te krijgen die we nodig hadden. De verkoop is daarom momenteel ook nog wat terughoudend." De ontbrekende marges kan Carl echter dekken door extra uien uit Nederland te kopen. "De Nederlandse uien zijn wel kleiner, en het prijsverschil met de Spaanse uien bedraagt 5,00 euro per 25 kg. Bovendien laat de kwaliteit van het Spaanse aanbod momenteel wat te wensen over, aangezien de houdbaarheid zeer beperkt is." Per week kan Carl ongeveer twee vrachtwagens leveren, wat neerkomt op ongeveer 50 ton, met fluctuerende hoeveelheden. 

De groothandelaar biedt ook gele Duitse uien aan in zakken van 5 kg in de maten 40-60 mm of 50-70 mm, en in zakken van 25 kg in de maat 35-50 mm. De Duitse uien neemt hij af van bedrijven in een straal van 50 tot 100 km. Bij de grote Spaanse uien is vooral maat 2 de meest voorkomende, maar Carl kan ook maat 1 verkopen. "Uien in zakken van 5 kg zijn 100 procent duurder geworden. Dat kan volgend jaar ook weer veranderen." 

Prijsschommelingen sinds december
De boekjaren 2021 en 2022 waren ongeveer vergelijkbaar. "Grote prijsschommelingen waren er altijd al, deze worden over het algemeen tegen het einde van de oogstperiode in maart zichtbaar. Het ongebruikelijke is nu dat de schommelingen al in december zijn begonnen, wat ook tot uiting komt in het feit dat er minder aanbod is", zegt Carl. De telers moesten hun prijzen aanpassen aan de lage hoeveelheden en dit doorberekenen. 

De stemming op de groothandelsmarkt is volgens de handelaar "onveranderd". "Producten die gemakkelijk verwaarloosd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld hazelnoten, deden het niet zo goed als bijvoorbeeld aardappelen of appelen. Dat hebben de handelaren op de kerstmarkten bijvoorbeeld gemerkt. Aardappelen worden nog steeds geconsumeerd." Bij aardappelen, het hoofdproduct van het bedrijf, heeft Carl tot nu toe geen buitengewone schommelingen opgemerkt. "Juist degenen die geld ter beschikking hebben moeten zich aardappelen kunnen veroorloven." 

Foto's: Carl Bleyert

Voor meer informatie:
Inh. Carl Bleyert 
Carl Bleyert Handelsgesellschaft mbH
Großmarkt Dortmund
Heiliger Weg 60g
D-44135 Dortmund, Duitsland
Tel: +49 231 52 75 21
info@bleyert.de
www.bleyert.de

Publicatiedatum: