Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tadzjikistan volgt Kazachstan en Oezbekistan die de export van uien, wortelen en aardappelen verbieden

De golf van verboden op de export van groenten in de Centraal-Aziatische landen gaat door. Tadzjikistan heeft ook besloten de export te verbieden om te voorkomen dat de lokale prijzen nog verder stijgen. Marktdeelnemers vernamen het exportverbod tijdens de persconferentie van de minister van Landbouw van Tadzjikistan, Kurbon Khakimzoda.

Het exportverbod geldt voor uien, wortelen en aardappelen. De duur van het verbod is vooralsnog onbekend. Er wordt alleen gezegd dat de beperkingen van kracht zullen zijn "totdat de prijzen op de markt van Tadzjikistan zijn gestabiliseerd". Eerder deze maand werd de uienexport ook al verboden door Kazachstan en Oezbekistan.

Experts van EastFruit merken op dat het verbod op uienexport uit Tadzjikistan al eerder dit seizoen van kracht was en dat de export slechts voor een zeer beperkte periode was toegestaan. In de eerste helft van het seizoen was het ook verboden om Tadzjiekse uien te exporteren "om de binnenlandse prijzen te stabiliseren". Momenteel is het prijsniveau voor uien echter zo hoog dat er hoe dan ook geen grote motivatie is om te exporteren. Met name de prijzen voor dit product zijn ongeveer gelijk in buurland Oezbekistan, dat eerder ook de uienexport verbood.

Het is onduidelijk of de export van vroege groenten die een aanzienlijk deel van het inkomen van de telers uitmaken zal worden toegestaan. In januari 2023 ondertekende Kazachstan, dat hetzelfde probleem met uien heeft, een overeenkomst om 6.000 ton vroege uien uit Tadzjikistan te importeren, maar het is onduidelijk of deze overeenkomst zal worden uitgevoerd als het verbod niet wordt opgeheven.

Terwijl de situatie met betrekking tot uien vrij duidelijk blijft en de prijzen inderdaad alarmerend hoog zijn, zijn de wortelenprijzen in Tadzjikistan zelfs na de verwoestende vorst stabiel gebleven. Hoewel ze nu hoger liggen dan in voorgaande jaren, zijn ze niet veel hoger. Daarom is het verbod op de wortelexport waarschijnlijk te wijten aan de vrees dat het deel van de wortelen dat tijdens de winter in de grond zit door de vorst kan worden beschadigd. De telers zullen deze wortelen in de komende weken beginnen te oogsten. Tegelijkertijd bedragen de groothandelsprijzen voor wortelen in Tadzjikistan slechts de helft van de prijs in het naburige Oezbekistan. Zij zijn echter hoger dan bijvoorbeeld in Georgiƫ.

De situatie voor aardappelen in Tadzjikistan is nog minder gespannen dan die voor wortelen. De aardappelprijzen zijn gestegen na de vorst, maar zijn niet veel hoger dan vorig jaar en liggen onder het prijsniveau van 2021. Tot dusver blijven de aardappelprijzen in Tadzjikistan stabiel en zijn er geen tekenen van stijging. De aardappelprijzen in Tadzjikistan liggen nu ook lager dan in buurland Oezbekistan en twee keer lager dan in Georgiƫ. Bovendien exporteert Tadzjikistan in principe geen aardappelen van betekenis, maar is het een netto-importeur, die ze vooral in Pakistan en Rusland koopt.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: