Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export van uien lijkt ook in Azerbeidzjan verboden

De 'uienhysterie' in de regio heeft geleid tot een golf van exportverboden en heeft ook Azerbeidzjan bereikt. Zoals analisten van EastFruit al hebben gemeld, werd de export van dure uien verboden door Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië.

In het geval van Azerbeidzjan is de formulering van het regerings-besluit echter dubbelzinnig. In het decreet van het kabinet van ministers van 3 februari 2023 "tot wijziging van het decreet van 18 maart 2022 inzake maatregelen ter regulering van de uitvoer uit het land van een aantal basisvoedingsmiddelen die zijn opgenomen in het minimumconsumptiepakket en goederen die worden gebruikt voor de productie ervan" staat dat het verkeer van uien en sjalotten in het douanegebied van het land tijdelijk zal worden gereguleerd. Het is moeilijk te zeggen wat dit betekent. Marktdeelnemers zeggen dat "de uitvoer van uien uit Azerbeidzjan sinds 3 februari verboden is".

Tegelijkertijd werden ook importprivileges voor uien ingevoerd. Bij een ander decreet, van 3 februari 2023, besloot de regering de import van uien vrij te stellen van invoerrechten tot 1 mei 2023. Maar als alle landen de export verbieden, heeft dit besluit geen zin.

Ondertussen lopen de spanningen op de uienmarkt in de regio hoog op. De uienprijzen stijgen in Moldavië, Oekraïne, Polen en Tadzjikistan. De huidige groothandelsprijzen voor uien in Oekraïne hebben reeds 0,84 €/kg bereikt. De prijzen in Moldavië, Oezbekistan en Tadzjikistan liggen tussen €0,64-0,68/kg, en de prijzen in Georgië liggen dicht bij die van Oekraïne.

Het slechte nieuws houdt daar niet op. Uit een mini-studie over de komende oogst van vroege uien in Oezbekistan blijkt dat de start van de verkoop van vroege uien hoogstwaarschijnlijk vertraging zal oplopen door vorstschade. Bovendien kunnen de opbrengst en de kwaliteit van de vroege uien lager uitvallen dan verwacht.

De voorlopige prognoses van een waarschijnlijk gespannen situatie op de uienmarkt in de winter en het voorjaar zijn tot dusver bevestigd. Het is voor alle telers van cruciaal belang te begrijpen dat hoge prijzen de belangstelling voor dit gewas in de regio stimuleren. Dit is de afgelopen 20 jaar meermaals gebeurd en bijna elk volgend jaar was een teleurstelling voor de telers.

Hoewel de Russische agressie tegen Oekraïne normale cycliciteit van de markt verandert, dringen deskundigen er bij de Oekraïense telers op aan voorzichtig en evenwichtig te werk te gaan bij de planning van het inzaaien van uien voor het volgende seizoen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: