"Dalende trend in investeringsintenties landbouwmachines"

In vergelijk met vorig jaar zijn minder bedrijven geneigd te investeren in landbouwmachines. Waar vorig jaar 31,5 % van de bedrijven aangeeft plannen te hebben in een investering in één van de bevraagde landbouwmachines (binnen nu en 2 jaar), is dat in de huidige campagne 27,5% van de bedrijven (-4%). Vrijwel alle investeringsintenties zijn gedaald ten opzichte van eenzelfde meting een jaar geleden. Enkele uitzonderingen waar het investeringspercentage positief is ontwikkeld zijn trekkers (vollegrondgroentebedrijven) en kunstmeststrooiers (akkerbouw en vollegrondgroente).

Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van AgriDirect. In december is gestart met de informatieverzameling bij akkerbouw-, vollegrondgroente- en loonwerkbedrijven. Ruim 2.650 bedrijven beantwoordde inmiddels vragen over investeringsplannen in landbouwmachines.  

 • Trekker
  Kijkend naar investeringsintenties in afzonderlijke landbouwmachines scoort de trekker het hoogst. 14,5 % van de akkerbouw- en 17,7% van de vollegrondgroentebedrijven is voornemens binnen nu en 2 jaar te investeren in een nieuwe of gebruikte trekker. Bij bedrijven die agrarisch loonwerk uitvoeren is 21,6% van plan te investeren in een trekker. In vergelijk met vorig jaar liggen de investeringsplannen bij vollegrondgroentebedrijven 1,6% hoger. Een dalende ontwikkeling is zichtbaar bij akkerbouwers (–1,5%) en agrarische loonwerkers (-3,7%).
 • Spuitmachine
  Met name in spuitmachines is het verschil in investeringsplannen relatief groot. Van de akkerbouwbedrijven heeft op dit moment 5,6% plannen om binnen 2 jaar te investeren in een spuitmachine. Bij vollegrondsgroentebedrijven is dit 5,2% en bij agrarische loonwerkers is dit 2,9 %. Dit is in alle sectoren ruim 3 % lager dan de meting die vorig jaar in dezelfde periode is uitgevoerd.
 • Grondbewerkingsmachine
  In grondbewerkingsmachines verwacht 5,2% van de vollegrondgroentebedrijven binnen nu en twee jaar te investeren. Bij akkerbouwers is dit 4,5% en bij agrarische loonwerkers 3,6%. Dit is bijna een halvering van de plannen zoals vorig jaar gemeten.
 • Kunstmeststrooier
  De kunstmeststrooier is de enige machine die een vergelijkbaar resultaat als vorig jaar behaalt. Het verschil per sector is maximaal 0,5%. In de huidige meting geeft ca. 3,5% van de akkerbouw- en vollegrondgroentebedrijven en 1,4% van de agrarische loonwerkers aan plannen te hebben binnen nu en 2 jaar te investeren in een kunstmeststrooier.
 • Investeringsplannen in overige landbouwmachines
  De overige machines die AgriDirect inventariseert scoren allemaal ca. 3% of lager (bedrijven die aangeven binnen nu en 2 jaar verwachten te investeren). Zo zijn het met name vollegrondsgroentebedrijven (3,2%) die een investering plannen in zaai/plantmachines. Daarnaast zijn het met name de agrarische loonwerkers die plannen hebben voor een investering in een maaier (2,4%) of bemestingsmachine (1,7%). Ook hier geldt weer dat t.o.v. vorig jaar procentueel minder bedrijven plannen hebben op korte termijn te investeren.
 • Grote machines
  Met name in de grote machines zoals rooiers, combines, maaidorsers, oogstmachines en hakselaars is, als vanzelfsprekend, slechts een beperkt aantal bedrijven voornemens te investeren. Voor deze machines schommelt het investeringspercentage rond de 1% over de diverse bedrijfstakken.

Bron: AgriDirect


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.