Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijsverlaging voor uien na start Mexicaanse oogst

Uien zijn ruim voorradig. Maar dat lijkt een beetje een tijdelijke situatie te zijn. "Er lijkt nog veel voorraad te zijn. Mexico heeft een vrij grote oogst en over het algemeen zijn er veel uien in Mexico, zodat de prijzen op die markt erg laag zijn. Dus al die Mexicaanse uien komen naar de VS," zegt Jessica Peri van Peri & Sons Farms die opmerkt dat de grote hoeveelheid uit Mexico eerder komt dan normaal en het gevolg is van de goede teeltomstandigheden in het land.

David Peri, directeur van Peri & Sons Farms

Er kunnen zich echter ontwikkelingen voordoen, want Peri merkt op dat Europa is begonnen met het afnemen van uien uit Mexico. "Ik heb ook gehoord dat door de problemen in Peru de transporten daar werden stopgezet wegens politieke onrust en dat heeft geleid tot een paar tekorten omdat ze de transporten niet op tijd konden leveren. In het algemeen lijkt er op dit moment geen tekort aan uien te zijn door de voorraad naast de nieuwe oogst," zegt ze.

Dit betreft vooral witte uien, die het grootste deel van de Mexicaanse oogst uitmaken, maar ook zoete uien en gele uien. "Ik weet zeker dat er ook wat rode uien komen, want er is een overschot aan rode uien ten noordwesten van de Stille Oceaan," zegt Peri.

Inflatie en vraag
Tegelijkertijd is de vraag naar uien vlak en hoewel de omzet in geld is gestegen, melden de retailers dat het aanbod niet dermate is toegenomen dat ze invloed heeft op de inflatiedruk en het feit dat de consument niet meer zo veel te besteden heeft als vroeger. 

Dit betekent dat de prijzen voorlopig zijn gedaald door het ruime aanbod en de vraag. "Het verlies van die eenheidsverkopen doet pijn, omdat de totale opslagoogst niet groot was. Alle verladers verwachtten een goede markt en een tekort rond deze tijd van het jaar, maar dat is niet gebeurd," zegt Peri.

Tegelijkertijd is het waarschijnlijk een tijdelijke situatie die in april kan eindigen. "Onder druk van Mexico zal het lijken alsof we veel uien hebben. In april is de voorraad op, is Mexico klaar en dan zijn er nog Texas en Vidalia," zegt ze. "Ik heb gehoord dat Texas in totaal minder areaal heeft, dus het zal voelen alsof er veel uien zijn en dan plotseling niet meer. Het is tijdelijk en dit zijn tijdelijke prijsveranderingen, omdat andere telers het product proberen te verplaatsen. Zij zijn niet het hele jaar op de markt en voor ons gaat het erom stabiel te blijven en het hele jaar door goede concurrerende prijzen te bieden."

Voor meer informatie:
Jessica Peri
Peri & Sons Farms
+1 775 463 4444
jessicaperi@periandsons.com  
1www.periandsons.com  

Publicatiedatum: