Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerths Gemüsegroßhandel

"Stabiele vraag naar witte en rode kool, trage exportmarkt"

In de Noord-Duitse teeltregio Dithmarschen verloopt de verkoop van wortelen uit bewaring momenteel rustig. "De grondstof is relatief duur en de prijzen zijn grotendeels stabiel. Over het algemeen neemt de verkoop af, wat ook aan het overvloedige aanbod kan liggen. Er worden momenteel nog Duitse wortelen in de meest uiteenlopende varianten aangeboden, van bospenen en snackwortelen tot aan wortelmixen en biologische wortelen. Hierdoor is de markt naar mijn idee verzadigd. Deze tendens is al enkele jaren te zien", zegt Ralf Gerths, groentengroothandelaar en directeur van het gelijknamige bedrijf in Oesterwurth.

De zakken van 2 kg vormen een positieve uitzondering bij de wortelen. Deze worden over het algemeen wat goedkoper aangeboden en vallen hierdoor in de smaak bij de prijsbewuste consumenten. Vanaf maart schakelen de eerste retailketens geleidelijk over op importproducten. "Onze oogst was dit jaar wat kleiner dan in voorgaande jaren, maar de kwaliteit voor bewaring heeft zich echter vrij goed ontwikkeld. We gaan er daarom vanuit dat we onze wortelen uit bewaring tot medio april kunnen verkopen", voorspelt Ralf.

Stabiele vraag naar witte en rode kool in de retail
Als noordelijkste teeltregio van Duitsland staat Dithmarschen bekend om zijn hoogwaardige koolgroenten, vooral witte en rode kool. "De verkoop van kratten met kool aan de retail verloopt naar tevredenheid. De prijzen worden nu ook bij witte kool steeds stabieler. Aan de kant van de groothandelsmarkten, waar we ook aan leveren, is de vraag naar regionale kool in zakken echter schrikbarend laag. Dit hoewel er voldoende aanbod voorhanden is en we ook een normale tot goede verkoopbereidheid constateren", legt Ralf uit.

Normaal gesproken komt ook de export naar Centraal- en Oost-Europa rond deze tijd van het jaar geleidelijk op gang. "In tegenstelling tot vorig jaar, toen de exportmarkt bijzonder levendig was, is de vraag in de export nu zeer laag", aldus Ralf, die wijst op de gevolgen van het Rusland-embargo in 2014. "Dat was als het ware het knelpunt, want daarvoor konden we jaarlijks zeer grote hoeveelheden aan Oost-Europa verkopen. Deze tijden zullen naar mijn idee ook nooit meer terugkomen."

Kwaliteitsproblemen bij koolrapen
Naast wortelen, witte en rode kool maken savooiekool, prei, knolselderij en koolrapen het winterassortiment van de firma Gerths compleet. "De savooiekool uit Dithmarschen is op de een of andere manier ongeschikt voor langdurige bewaring en late verkoop. Hierdoor was het regionale aanbod half december al op, waarna we nog enkele weken savooiekool van het eiland Fehmarn hebben ingekocht. Ook prei is bij ons qua oppervlakte eerder een kleiner product dat we vooral inkopen."

"Knolselderij en koolrapen hebben we daarentegen continu uit eigen teelt," vervolgt Ralf. "Bij het laatstgenoemde product hebben we helaas steeds weer tijdens de tweede helft van het seizoen met inwendige verkleuring en vlekken te kampen. Hoewel deze verkleuring de kwaliteit van het product helemaal niet beïnvloedt, en bij het koken meestal weer verdwijnt, leidt het helaas desondanks tot meer klachten. Ondertussen is er een constante vraag naar knolselderij met stabiele, relatief lage prijzen."

Biologische afzet nog steeds op een hoog niveau
In de afgelopen jaren werd het biologische areaal van het bedrijf snel uitgebreid, waardoor biologische rode en witte kool tegenwoordig op maar liefst 100 hectare groeit, exclusief voor de retail. Ralf: "We stellen vast dat er ieder jaar meer telers bereid zijn om met hun bedrijf over te schakelen naar biologische teelt. Van de terughoudendheid om biologische groenten te kopen, waar in de media vaak over wordt gesproken, is bij ons dit jaar gelukkig nog niets te merken. Ik ben er ook van overtuigd dat deze negatieve tendens niet zo zeer de biologische afzet bij de discounters treft, maar eerder de gespecialiseerde biologische handel."  

Voor meer informatie:
Ralf Gerths
D. Gerths Gemüsegroßhandel GmbH
Poppenwurth 18
D-25764 Oesterwurth
Duitsland
Tel: +49 (0)4833 45050
info@gerths-gemuese.de 
www.gerths-gemuese.de 

Publicatiedatum: