Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelhandelaar Matthias Stelzer over de aardappelteelt in Bayern

"Elektriciteitskosten aardappelbewaring doorberekend in fritescontracten"

"De verkoop van Beierse consumptieaardappelen uit bewaring verloopt momenteel rustig," vertelt aardappelgroothandelaar Matthias Stelzer. "Er zijn nog steeds voldoende bewaaraardappelen in kratten beschikbaar, vooral vastkokende consumptieaardappelen. Hoewel de bewaarkwaliteit van de aardappelen dit jaar in z'n geheel genomen niet zo goed was als in het voorgaande jaar, is de huidige bewaarkwaliteit zeer tevredenstellend. We gaan er daarom vanuit dat we de binnenlandse markt tot aan de start van de nieuwe aardappeloogst van aardappelen van de oude oogst kunnen voorzien." 

Als regionaal opererende aardappelgroothandel levert Stelzer onder andere aan de groothandelsmarkt in München. "Het gaat momenteel goed met de verkoop op de groothandelsmarkt, vooral omdat aardappelen vergeleken bij het complete groentenassortiment nog steeds zeer voordelig worden aangeboden", aldus Matthias, die ook wijst op de geringe concurrentie van aardappelimporten, bijvoorbeeld uit Cyprus. "Er zijn al wat weekmarkthandelaren of gespecialiseerde retailers die al vroege consumptieaardappelen uit het Middellandse Zeegebied aanbieden, maar in de horeca wordt meestal de voorkeur gegeven aan regionale consumptieaardappelen uit bewaring.


Het bedrijfsterrein in het Beierse Königsmoos

Traditioneel zijn de Beierse aardappelen uit bewaring in de tweede helft van het seizoen ook in buurlanden zeer populair. Onder andere Italië is normaal gesproken één van de belangrijkste exportmarkten. Matthias: "De Italianen kopen nu vooral in Frankrijk in, waardoor de exporthandel momenteel zeer beperkt is." 

Ook de aardappelsector in Bayern wordt dit jaar met de enorme kostenstijgingen bij de teelt en bewaring geconfronteerd. "Gezien de gestegen kosten zou een een prijstoeslag voor onze producten uit de bewaring gerechtvaardigd zijn. Maar de huidige prijsonderhandelingen verlopen echter zeer moeizaam en zijn teleurstellend", schetst Matthias verder.

Volgens Matthias zouden de huidige prijsstructuren en contract-voorwaarden de toekomst van de Beierse consumptieaardappelteelt in gevaar kunnen brengen. "Hoewel we nog geen noemenswaardige areaalafname zien, wordt de teelt van frietaardappelen voor veel telers steeds aantrekkelijker. Dat komt door verschillende factoren, zoals het arbeidsintensieve karakter van de consumptieaardappel, de hoge eisen van de retail, de benodigde certificeringen en het hoge oogstvolume van frietaardappelen. Wat ook een belangrijke rol speelt zijn de goede contractvoorwaarden in de frietsector, die ervoor zorgen dat de teelt beter calculeerbaar is. Momenteel stellen we vast dat er bij de frietcontracten beter rekening wordt gehouden met de verhoogde elektriciteitskosten in de aardappelbewaring dan bij de consumptieaardappelen voor de versmarkt: deze extra factor draagt vanuit het oogpunt van de teler nogmaals aanzienlijk bij aan de aantrekkelijkheid van de frietaardappel."

Tot slot wijst Matthias ook op de sectoroverschrijdende ontwikkelingen in de aardappelsector. "Vergeleken met Noord-Duitsland hebben we in Bayern een kleinschalige agrarische sector met vooral middelgrote familiebedrijven. De toenemende bureaucratie bezorgt veel telers hoofdpijn en laat hen vrezen voor hun voortbestaan. Het hele logistieke probleem, dat wil zeggen het gebrek aan chauffeurs en de transportkosten, maken alles nog moeilijker."

Voor meer informatie:
Matthias Stelzer
Siegfried Stelzer e.K. Kartoffelgroßhandel
Ehekirchener Str. 23
86669 Königsmoos, Duitsland
Tel: +49 8433/226 
[email protected]  

Publicatiedatum: