Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert van Gelder, Sawari Fresh:

"Hoofdprijs voor gember, knoflookmarkt traag maar stabiel"

Tholen - De gemberprijs bereikt momenteel grote hoogtes. "Het is overal op en tekort en dat is nu al ruim een maand aan de gang. Dat er tekorten zouden ontstaan, hadden we wel verwacht. Maar het huidige prijsniveau van 45-50 euro is wel extreem", constateert Bert van Gelder van Sawari Fresh. "Wat de afzet bovendien lastig maakt is dat de kwaliteit ook niet in alle gevallen optimaal is. Dat geldt voor zowel de Braziliaanse gember, die we invliegen, als de Chinese gember. Bovendien vraagt China torenhoge prijzen. Zij hebben een sterke vraag op de binnenlandse markt, waardoor sommige telers het exportrisico niet nemen en de gember lokaal verkopen."

"Ondanks de hoge prijzen komen we wekelijks goed los van het volume dat we binnenkrijgen. Voor de komende weken voorzien we ook nog geen grote toename van het aanbod. Je betaalt in China nu namelijk de hoofdprijs voor gember en die is over zes weken pas hier. Peru is nu in het laagseizoen met veel regen waardoor de oogst beperkt is en dat geldt al helemaal voor het biologische product. Daarbij weten we nu al dat de Braziliaanse producties een stuk lager uit gaan vallen. Zolang de Chinese gember zo duur is en ook Peru zeker tot augustus niet in groten getale op de markt is, zal het niveau dan ook zeker hoog blijven. Klein voordeel is wel dat de zeevrachttarieven met name vanuit China, maar ook vanuit Peru naar beneden zijn bijgesteld", aldus Bert.

In tegenstelling tot de gember blijft de markt van de knoflook stabiel. "We hadden wel iets hogere prijzen verwacht. Momenteel ligt de prijs voor de knoflook rond de 15-18,50 euro afhankelijk van verpakking en soort. De vraag is stabiel, hier en daar hoor je lagere prijzen. Dat komt omdat een aantal nieuwkomers van licenties de knoflook willen ruimen. De verwachting is dat de prijs stabiel blijft in China en met het vooruitzicht dat er minimaal 15% minder is aangeplant verwachten we niet dat de markt nog veel naar beneden zal bewegen in prijs."

Voor meer informatie:
Sawari Fresh International
Transportweg 22
2991 LV Barendrecht
Tel: +31(0)180 472 803 
bert@sawarifresh.com
www.sawarifresh.com