Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Team 'Buitengewone Biologische Boost' vraagt supermarkten om gelijke marges en overheid om 0% btw

Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken

Tholen - Biohuis en Bioplant vragen supermarkten om de marges voor bio-producten gelijk te trekken met die voor niet-bio-producten. En de overheid om de btw op bio-producten af te schaffen. "We kunnen vrij simpel met supermarkten en de overheid de consumentenprijs laten dalen", zo luidt de mening van Jaap Korteweg, Digni van den Dries en Alex van Hootegem, ofwel het team 'Buitengewone Biologische Boost'. Zij reiken namens belangenorganisaties Biohuis en Bioplant de Nederlandse supermarkten, de overheid en de politiek met concrete voorstellen de hand.

Alex van Hootegem, Jaap Korteweg en Digni van den Dries

Jaap Korteweg geeft desgevraagd wat meer toelichting: "We hebben onze voorstellen vanmorgen naar de media, politieke partijen, NGO's en natuurlijk de minister gestuurd. Het is zo breed mogelijk verspreid. Ik hoorde onlangs zelf over het onderzoek naar de prijzen. Daaruit blijkt dat het met name in de supermarkt misgaat. Daar worden de producten ineens duurder. Dat snap ik, aangezien de omloopsnelheid in het schap te laag is. Daarom kan je de supermarkten dit ook niet echt verwijten. Het kost gewoon veel, die schapruimte met een lage omloopsnelheid. Ik ben in contact gekomen met Alex en Digni, die dit alles uitgezocht hebben. Het is goed om te erkennen dat het geld kost, maar we willen hiermee een positieve oproep doen en mogelijke oplossingen aandragen. Als de supermarkten hier iets mee willen doen, krijgen ze alle credits omdat ze dan echt investeren in biologisch. Met oog op de lange termijn en de duurzaamheids-doelstellingen is dit volgens ons heel verstandig. Daarom komen we met dit constructieve voorstel."

Supermarkten gevraagd om gelijke marges
Uit het onderzoek blijkt dat de prijs van het product in de winkel in een stijgende lijn omhoog gaat. Dit komt volgens het team door de lagere omloopsnelheid. Ze roepen de supermarkten daarom op om de marge op biologische producten gelijk te maken aan de niet-biologische producten. 'Met deze actie dalen de consumentenprijzen voor biologische aardappelen, groenten en granen fors. De supermarkten kunnen hiermee laten zien dat zij echt voor hun eigen duurzame doelstellingen gaan en een groot verschil maken voor mens, milieu en klimaat', staat in het voorstel.

Btw naar 0%
Biohuis en Bioplant roepen ook op tot een afschaffing van de btw op biologische aardappelen, groenten en granen. Dat scheelt nog eens 9% op de consumentenprijs. Hierbij wijst het team op het feit dat de overheid de afgelopen jaren nauwelijks geld besteedde aan de ontwikkeling van bio-landbouw, terwijl er miljarden geïnvesteerd zijn in de energietransitie. Doordat de overheid er met subsidie voor zorgde dat de eindgebruiker dezelfde prijs betaalde voor groene als voor fossiele energie, verliep de omschakeling voor de consument relatief eenvoudig. Deze grote investering vanuit de overheid betaalt zich met de huidige energiecrisis inmiddels meer dan terug. "Dit is precies wat we ook verwachten als resultaat van ons voorstel: een verandering in koopgedrag waarmee de overheid haar doelstellingen op het gebied van uitbreiding biologisch landbouwareaal wel na kan komen", aldus het team.

Wat Jaap betreft kan het zelfs nog een stapje verder gaan: "We vragen nu om een 0% btw-tarief. Het afgelopen weekend zat ik te denken om het om te keren. Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde - in de praktijk wordt alle omzet wordt belast. Of het nu wel of niet duurzaam is. Het zou mooi zijn om een soort Groene btw in te voeren: geen belasting maar beloning. Een Beloning Toegevoegde Waarde dus, waarbij bio-boeren, handelaren en verwerkers er 9% bij krijgen die ze mogen verrekenen. Dat zou volgens mij een heel mooi principe zijn, waarmee je de bio-producten in een keer heel dichtbij de niet bio-producten krijgt. Als de supermarkten bereid zijn om de marge gelijk te stellen en de overheid akkoord gaat met een positieve btw van 9%, ben je een heel eind."

Klik hier om het voorstel voor de 'buitengewone biologische boost' te lezen. 

Voor meer informatie:
Jaap Korteweg
06 22197693

Digni van den Dries
06 43344471

Alex van Hootegem
06 51369376

www.biohuis.org