Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen in Oezbekistan de laagste van de landen in de EastFruit-regio

Zoals eerder opgemerkt door de analisten van EastFruit heeft zich in Oezbekistan een neerwaartse trend in de groothandelsprijzen voor uien ingezet. Vorige week bleven hun prijzen dalen, sneller dan in de voorgaande weken. Tegelijkertijd zijn de groothandelsprijzen voor uien in Oezbekistan gedaald tot het laagste niveau van de landen in de regio waar het internationale projectteam wekelijks de groothandelsprijzen voor groenten en fruit volgt.

Volgens de prijsbewakingsgegevens is de gemiddelde groothandelsprijs voor uien in Oezbekistan van 3 tot 10 maart 2023 gedaald van € 0,57 tot € 0,62 per kg, d.w.z. met 14% in de afgelopen week. Gezien de neerwaartse trend van de afgelopen maand constateren wij dat de gemiddelde groothandelsprijs voor uien van 10 februari tot 10 maart 2023 met 25% is gedaald.

In vergelijking met voorgaande jaren zijn de huidige groothandelsprijzen nog steeds hoog. Vanaf 10 maart 2023 ligt de gemiddelde groothandelsprijs voor uien in Oezbekistan 3 keer hoger dan de prijs van vorig jaar op dezelfde datum en 5-6 keer hoger dan de prijzen op dezelfde datum in 2020-2021.

De analisten van EastFruit hebben twee belangrijke factoren geïdentificeerd die de neerwaartse trend in de afgelopen maand hebben veroorzaakt. De eerste is de toename van de uienimport door Oezbekistan in januari-februari van dit jaar en de tweede is een sterke stijging van de gemiddelde dagelijkse luchttemperaturen in februari en begin maart, wat gevolgen heeft voor uien die in slechte omstandigheden zijn opgeslagen. Samen met een recordhoeveelheid importuien dwingt dit telers en handelaren om de beschikbare voorraden uien snel te verkopen en zo het aanbod op de binnenlandse markt aanzienlijk te vergroten.

Bovendien zullen over ongeveer een maand groothandelspartijen vroege winteruien aan de binnenlandse markt worden geleverd, wat de telers en handelaren er eveneens toe dwingt de beschikbare voorraden uien van vorig jaar snel te verkopen. Wat de export betreft, gelden er tot dusver tijdelijke beperkingen op de export van uien uit Oezbekistan tot eind april van dit jaar.

Er moet worden opgemerkt dat de huidige groothandelsprijzen voor uien in Oezbekistan de laagste zijn van alle landen in de regio, waar EastFruit wekelijks de groothandelsprijzen voor groenten en fruit controleert. Op 10 maart 2023 bedroeg de gemiddelde groothandelsprijs voor uien in de landen van de regio (per kg) Oezbekistan - € 0,49; Tadzjikistan - € 0,67; Georgië - € 0,79; Moldavië - € 0,84; Polen - € 0,90; Oekraïne - € 1,14.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: