Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter du Toit – Dutoit Agri

"Zuid-Afrikaanse uien steeds belangrijker voor VK en Europa"

"Zuid-Afrika is een steeds belangrijkere leverancier van kwaliteitsuien aan het VK en de EU. Niet alleen dit jaar met de tekorten, maar al in 2021 en 2022 zagen we meer interesse voor onze uien. Onze kwaliteit is in de loop der jaren sterk verbeterd en voldoet voor 100% aan de eisen van supermarkten," zegt Pieter du Toit van Dutoit Agri, gevestigd in het Koue Bokkeveld, het enige gebied in Zuid-Afrika dat aanzienlijke hoeveelheden uien exporteert.

"We hebben de mogelijkheid om uien te leveren wanneer dat nodig is, van januari tot half april. De huidige vraag naar uien is zeer groot als gevolg van wereldwijde tekorten. Vijf jaar geleden hebben we de strategische beslissing genomen om een deel van onze uienoogst te exporteren, maar als gevolg van de tekorten zullen we ongeveer 15% meer exporteren dan we aanvankelijk hadden gepland."

Kopers uit het VK en de EU zijn op zoek naar klasse 1 uien met afmetingen tussen 40 mm en 90 mm, maar voornamelijk 70 mm en groter.

Het bedrijf, dat ook kersen, perziken, nectarines en zoete aardappelen exporteert, zal een aanzienlijk deel van zijn uienoogst exporteren.

Niet veel van de uientelers van de Korkom Commodity Group, die de uientelers van Koue Bokkeveld vertegenwoordigt, exporteren.

De grootste vraag naar uien komt nog steeds uit de EU en het VK, maar ook kopers in het Midden-Oosten en het Verre Oosten waren dit seizoen geïnteresseerd in de uien van de telers in het Koue Bokkeveld.

"Omdat de prijzen lokaal ook hoger liggen, zal de Afrikaanse export lager zijn dan in voorgaande jaren," voegt hij eraan toe.

Zij hebben een normale uienoogst gehad wat teelt en kwaliteit betreft, maar de algemene maatvoering was kleiner dan normaal met minder grote maten. Sommige telers in het gebied rond Ceres (Korkom) zijn zwaar getroffen door hagel en regen.

Hij merkt als laatste op dat het containerverkeer wordt beïnvloed door logistieke problemen in de haven van Kaapstad en dat de koelruimte snel vol raakt.

Voor meer informatie:
Pieter du Toit
Dutoit Agri
+27 23 312 3136
[email protected]
www.dutoitagri.co.za

Publicatiedatum: