Provincie Antwerpen en POM Antwerpen op inspiratiereis naar Nederland

De afgelopen twintig jaar verdwijnt er in Vlaanderen dagelijks 5 tot 7 hectare aan open ruimte. Dat stelt de landbouwsector voor grote uitdagingen. Het aantal actieve landbouwers daalt en de vrijgekomen ruimte krijgt te vaak een zonevreemd gebruik. Dit speelt de verharding en versnippering in Vlaanderen in de kaart, zet de beschikbare landbouwruimte verder onder druk én zorgt voor een stijging van de vastgoedprijzen in agrarisch gebied, zo schrijft de Provincie Antwerpen.

Zoeken naar een oplossing
Binnen het plattelandsproject Boer(en)Bedrijf(en)Match wordt geëxperimenteerd met het ruimtelijk sturen van activiteiten vanuit gebiedsmanagement om zo aan landbouwers ruimte te bieden. "Om dit te laten slagen wordt gelijktijdig ingezet op agrarische herontwikkeling, zonevreemd hergebruik én gedragen ontharding. Zo wordt gezocht naar een perspectief voor elk uitbollend landbouwbedrijf, op maat van de locatie en de omgeving.  Om dit te realiseren is het noodzakelijk om te komen tot een praktisch uitvoerbaar beleid om concreet aan de slag te gaan met uitbollende of stopgezette landbouwzetels. De bezochte cases in Nederland hebben een dergelijk beleid uitgewerkt."

Kijken bij de buren
De inspiratiereis naar Noord-Brabant en de Duin- en Bollenstreek werd georganiseerd om meer inzicht te krijgen in wat deze aanpak inhoudt en welke de randvoorwaarden en de lessen zijn die hieruit kunnen worden getrokken. "Interessant aan de cases is verder ook het gegeven dat lokale besturen, zoals een provincie of een groep van gemeenten, zelf concreet aan de slag gaan in de open ruimte."

Zowel politieke mandatarissen, ambtenaren van lokale besturen en landbouwvertegen-woordigers werden uitgenodigd om deel te nemen aan deze inspiratiedag. In totaal gingen een 40-tal deelnemers mee, waaronder de gedeputeerde voor landbouw en plattelands-beleid en voorzitter van de POM Antwerpen, Kathleen Helsen.

Bron: Provincie Antwerpen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.