Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Holland Onion Association kijkt uit naar nieuwe uienoogst met webserie

"Niet eerder zo droog in Nederland als afgelopen jaar"

Niet eerder was het in Nederland deze eeuw zo droog als in het afgelopen jaar. Het neerslagtekort in het zomerseizoen van 2022 bereikte zelfs een record van 318 millimeter, twee keer zoveel als normaal. En dat is voor de derde keer in vijf jaar tijd dat er sprake is van langdurig te weinig neerslag in verhouding tot de verdamping, zo schrijft de Holland Onion Association.

Niet eerder was het in Nederland deze eeuw zo droog als in het afgelopen jaar. Het neerslagtekort in het zomerseizoen van 2022 bereikte zelfs een record van 318 millimeter, twee keer zoveel als normaal. En dat is voor de derde keer in vijf jaar tijd dat er sprake is van langdurig te weinig neerslag in verhouding tot de verdamping.

Neerslagtekort
Het neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en neerslag. Is het neerslagtekort positief, is er meer verdamping dan neerslag. De hoogste dagelijkse waarden van ruim 5 millimeter werden gemeten op 22 juni en 19 juli. In deze beide maanden scheen de zon respectievelijk 30 en 43% meer uren dan normaal en er viel 39% minder regen.

Uientemperatuur
De temperatuur van het uiengewas kan soms wel 4 tot 8 graden – en bladtemperaturen soms wel 10 graden – hoger zijn dan de luchttemperatuur op officiële meethoogte. Na een vijftal mooie, zonnige dagen op rij in het voorjaar verdampt een perceel uien al gauw 15 mm vocht. Vocht dat verdampt, moet tijdig worden aangevuld, via neerslag of via beregening of irrigatie, wil de uienbol gezond blijven doorgroeien.

Kunstregen
Een geroutineerde uienteler voelt met regelmaat de grond en start met beregenen zodra er geen kluitvorming meer optreedt na het samendrukken van de grond. Deze valt dan uiteen tot vrijwel losse korrels. Met twee millimeter beregening per etmaal is het uiengewas in een droge periode in staat net zoveel water op te nemen om de groei van het gewas op niveau te houden.

De opmars van trips
Te warm en droog weer  beïnvloedt niet alleen ons humeur, maar ook het ontstaan van plagen in gewassen. Een gewas dat niet tijdig wordt voorzien van water is minder weerbaar en dus gevoeliger voor plagen, zoals bijvoorbeeld trips. Te laat beregenen, laat de temperatuur in het gewas te hoog oplopen. Daardoor wordt het bijzonder aantrekkelijk voor trips om zich in de plant te nestelen.

Vooral geen narigheid inberegenen
Zodra echter het uiengewas is gaan strijken, moet er niet meer worden beregend. Dat werkt dan averechts en brengt alleen maar narigheid. De geknakte hals is in deze periode extra gevoelig voor intrede van vocht en daarmee bacteriën en schimmels zoals koprot. 

Fellowship of the Holland Onion
Toch kijkt HOA uit naar het nieuwe uienoogst. In het derde deel van haar serie 'The Fellowship of the Holland Onion' zien ze de opmars naar de eerste fase van het oogstproces. Nu de zomer ten einde loopt en de dagen korter worden, richt teler Co van den Dries zijn volle aandacht op de snel naderende uienoogst. Bekijk de aflevering hieronder.

Bron: HOA

Publicatiedatum: