Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan-Eric Geersing van Geersing Potato Specialist:

“Bio-or-not-to-bio”, dat is geen vraag meer!"

De biologische aardappel maakt moeilijke tijden door, maar hoe kan dan toch perspectief worden geboden? Jan-Eric Geersing van Geersing Potato Specialist belicht de verschillende mogelijkheden, met hun belangrijkste ras, de phytophthora-resistente Cammeo, als oplossing.


Marcel en Jan-Eric Geersing

"Aan het begin van het aardappelseizoen tekende zich al af dat de prijzen van biologische aardappelen zeker niet het niveau zouden bereiken van het jaar ervoor, waarin de beperkte beschikbaarheid als
gevolg van phythophthora de markt domineerde, dit seizoen is er simpelweg te veel. Met een prijsbeweging richting gangbaar, zou het teveel toch z’n weg moeten vinden. Dat deed het ook, maar in plaats van de consument meer kennis te laten maken met biologisch, verdween het in het gangbare circuit en gebruikten supermarkten biologisch om de gemiddelde vierkante meter prijs op niveau te houden, oftewel meer marge", vertelt Jan-Eric.

"Wat wij onze biologische telers voorhielden is dat dan een duidelijke plus te halen valt uit Planet Proof. Niet waar je in eerste instantie voor produceert, maar zorg dat je alle afzetkanalen openhoudt. Een stimuleringsplan van 26 miljoen ten spijt, die 15% bio gaat niet gehaald worden als er niet iets aan de afzetkant geregeld wordt. Overheidsregulering wordt vaak gezien als een 'vies' woord, maar er zal toch iets moeten gebeuren. Daarom een oproep: ga met elkaar aan tafel!"

"Kijkend naar het komende seizoen, lijkt de verbreding in de afzet het toverwoord. Als het tij niet keert, zoek het dan in verbreding van de afzet. De honger naar frietaardappelen is groot, een escape naar gangbaar kan ook, maar doe dan wat met de plus die je al hebt, oftewel Planet Proof. Als Planet Proof tijdens de wedstrijd dan maar niet de spelregels verandert zoals in 2021", aldus Jan-Eric.

Door bovenstaande wordt dan ook een duidelijke schifting in de keuze van aardappelrassen gemaakt. Qua opbrengst moet je dan mee kunnen in gangbaar, beter nog Planet Proof en je moet er ook nog een frietje van kunnen maken. In het ras Cammeo komt dit allemaal samen. In een gangbaar rassenproefveld wist het al eens de hoogste opbrengst te halen, tussen alle rassen van alle handelshuizen. Door de phytophthora-resistentie, mag Planet Proof geen naam hebben en dan krijg je dat frietje er ook nog bij. Kortom, “Bio-or-not-to-bio”, dat is geen vraag meer!"

Voor meer informatie:
Jan-Eric Geersing
Geersing Potato Specialist B.V.
Banterweg 10
8302 AC Emmeloord
Tel: +31 (0)6 10537192
[email protected]  
www.geersingpotatospecialist.com 

Publicatiedatum: