Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eric Moerdijk, Monie:

"Bodem uienprijs lijkt nu wel in zicht"

Tholen - Het was even wennen voor de uienhandel, maar afgelopen weken stond de markt opeens wat onder druk. Gingen de prijzen op een gegeven moment zelfs richting een euro, op dit moment liggen de baalprijzen eerder op een niveau tussen de 80 en 95 cent. "De bodem lijkt nu wel in zicht", constateert Eric Moerdijk van sorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp.

"We zijn wellicht wat te hard naar boven gegaan. Vervolgens is er door meerdere importeurs een voorraad aangelegd en daardoor zien we nu even een terugslag in de vraag, omdat de extra voorraad nu wordt opgemaakt", aldus Eric. "Maar de markt voelt nu al een stuk beter aan en het lijkt of het dieptepunt is bereikt, al kunnen de Paasorders van de supermarkten mogelijk een wat vertekend beeld geven." 

Vooruitblikkend naar het vervolg van het seizoen, blijft het volgens Eric gissen. "De meningen zijn verdeeld wat de huidige voorraad is en welk percentage nog in handen van speculanten is. Maar het zou moeten lukken om het seizoen tot een goed einde te brengen. Europees gezien zijn er een stuk minder uien en dat geldt ook voor Egypte. Je weet nooit welke export je nog gaat krijgen, maar met de huidige beschikbaarheid zal je niet veel verder komen dan 8- of 9.000 ton per week."

"De rode uien laten een compleet ander beeld zien dit seizoen. De prijs van de fijnere sorteringen zien we nu wel wat oplopen. De grove en supers zitten al lang op hetzelfde prijsniveau. Qua afzet gaat het met de rode uien wat op en neer, maar er zit nog best wat aanbod aan rode uien", vertelt Eric. Bij Monie blijven 95% van de uien binnen het Europese continent. Kwalitatief verhouden de uien zich volgens de verpakker goed. "De betere partijen zijn veelal op termijn verkocht, dus de beste kwaliteit blijft over. Wel moet je alert zijn op schot."

"Al met al is er nog maar een relatief klein clubje dat een beperkte hoeveelheid uien heeft aan te bieden. De belangen zijn groot. Hopelijk ontstaat er niet te veel paniek en kunnen we met zijn allen het seizoen tot een goed einde brengen. Die mogelijkheid is er dit seizoen zeker", besluit Eric.

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455 TK Nieuwdorp
+31 (0)113 612845
eric@monie.nl    
www.monie.nl