Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïne importeert uien uit Kirgizië, India en China

Volgens analisten van EastFruit heeft Oekraïne deze week de eerste grote partij uien uit Kirgizië ontvangen. Volgens voorlopige ramingen wordt de omvang van de geïmporteerde partij uien geschat op bijna 150 ton.

De levering van uien uit Kirgizië werd mogelijk doordat het verbod op de uienexport begin maart 2023 vervroegd werd opgeheven. Op dat moment bereikten de groothandelsprijzen voor uien van hoge kwaliteit in het land € 0,41-0,45 per kg en in Oekraïne bedroegen de groothandelsprijzen meer dan € 1,10 per kg. De dure logistiek vormde dus geen belemmering voor leveringen.

Twee weken later hief ook Oezbekistan de beperkingen op de export van uien op, maar tot dusver is geen enkele lading uien uit Oezbekistan aan Oekraïne geleverd.

Het is interessant dat de uienimport uit Centraal-Azië samenviel met het begin van een golf van uienprijsdalingen. De uienprijzen in Oekraïne zijn echter nog steeds relatief hoog en stimuleren de import. Het is niet verwonderlijk dat veel landen nu proberen uien aan Oekraïne te leveren.

In de eerste dagen van april ontving Oekraïne grote hoeveelheden importuien uit 9 landen. Naast het reeds genoemde Kirgizië hebben ook Egypte, India, China, Litouwen, Moldavië, Nederland, Frankrijk en Polen uien naar Oekraïne geëxporteerd.

Ook moet worden opgemerkt dat Oekraïne de afgelopen jaren regelmatig uien uit Kirgizië heeft geïmporteerd. De grootste hoeveelheid Kirgizische uien werd in 2019 in Oekraïne geïmporteerd: 3300 ton.

Kirgizië is geen grote exporteur van uien. Het exporteert jaarlijks 6 000 tot 19 000 ton uien, voornamelijk naar Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: