Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Slinkende uienvoorraden, stijgende prijzen voor wortelen"

De Oostenrijkse markt voor consumptieaardappelen was in de eerste dagen van april vrij evenwichtig. In de retail hebben het begin van de maand en de naderende Pasen recentelijk tot aanzienlijk hogere verkoopcijfers geleid. Volgens de LKÖ worden hier echter op lange termijn geen impulsen van betekenis van verwacht. Maar dit is ook niet echt nodig. De vermindering van de voorraden bij de meeste telers vordert de laatste weken gestaag en de beschikbare hoeveelheden levensmiddelen voor de vrije markt zijn nu redelijk beheersbaar. De handelaren hebben echter goede voorraden om een naadloze overgang naar de nieuwe oogst te garanderen.

De exportmarkt speelt dit jaar niet echt een grote rol. De telersprijzen bleven vorige week dan ook onveranderd. In Niederösterreich werd aan het begin van de week meestal 30 tot 32 euro/100 kg betaald voor consumptieaardappelen. Ook de prijzen voor partijen met een bovengemiddelde sortering lagen onder dit niveau. Ook uit Oberösterreich werden stabiele prijzen tot 32 euro/100 kg gemeld.

Teruglopende uienvoorraden
De Oostenrijkse uienmarkt laat zich van zijn evenwichtige kant zien. De voorraden slinken snel en het aanbod van vrije producten is al zeer krap. De huidige marktsituatie is vrij bevredigend. In de binnenlandse retail zorgt het naderende Pasen voor een goede verkoop. Maar ook in de export naar Oost- en Zuidoost-Europa kunnen doorlopend deals worden gesloten tegen ongewijzigde voorwaarden. De telersprijzen zijn stabiel op een hoog niveau. Aan het begin van de week varieerden de prijzen voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in dozen, van 80 tot 84 euro/100 kg, afhankelijk van grootte en kwaliteit. Ook voor de export zijn hogere prijzen haalbaar.

Stijgende prijzen voor wortelen
Er is de laatste tijd enige beweging op de wortelmarkt in Niederösterreich. Het inmiddels redelijk beheersbare aanbod stuit op een open binnenlandse markt. De naderende Pasen zorgt voor overeenkomstige verkoopimpulsen in de retail. Maar ook de exportmarkt blijft goed. De prijzen zouden dus verhoogd kunnen worden. Aan het begin van de week bedroegen de telersprijzen voor wortelen in zakken van 5 kg, af land, afhankelijk van de kwaliteit, 60 tot 65 euro/100 kg.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: