Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten van Damme, Dacomex:

"Uienmarkt eerder iets dalend dan stijgend"

Tholen - De uienmarkt lijkt zich momenteel wat te stabiliseren. "We zien eerder dat de prijs wat onder druk komt te staan, dan dat er van een stijging sprake is", vertelt Maarten van Damme van Dacomex. "Net als bij de beursnotering gaat er elke week een paar cent af. De baalprijs voor de middelsortering en grove uien ligt zo rond de 75-80 cent."

"Bij markten waarvan we dachten dat er wel vraag zou ontstaan, zoals in Oost-Europa, zien we nu toch onverwachts lokaal product of uien uit andere landen beschikbaar komen", verklaart de exporteur. "Tegelijkertijd is dat ook niet zo heel kwalijk. Het duurt nog even tot het nieuwe seizoen start en de komende drie weken zullen we het toch moeten doen met de oude oogst die in Nederland nog beschikbaar is, aangezien er pas na drie weken weer nieuwe oogsten komen in Europa. Maar de hele markt staat of valt met wat er werkelijk zit en nog nodig is. Blijken er de komende weken toch meer uien nodig dan we denken, dan zou de prijs ook nog kunnen stijgen."

De export is momenteel voornamelijk gericht op de Europese markt. "Spanje en Engeland vragen naar uien, er gaat wat handel naar Oost-Europa en een verloren container buiten Europa", vertelt Maarten. "Kwalitatief hebben we een goed jaar gehad. Slechte uien zijn er niet meer, want daar durft niemand risico's mee te nemen met deze hoge prijzen. Dat is gelijk ons voordeel en maakt onze positie ten opzichte van een land als Egypte sterker."

Voor meer informatie:
Maarten van Damme
Dacomex
+31 166 662 550
[email protected]    
www.dacomex.nl