Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kazachstan schort exportverbod van uien op, maar export blijft beperkt

Het verbod op de uitvoer van uien in Kazachstan is sinds 8 april 2023 opgeschort. Toch zal de export beperkt blijven. Dit werd gemeld door de persdienst van het Kazachse ministerie van Landbouw.

Kwantitatieve beperkingen (quota) op de export van uien van 20.000 ton uit de Republiek Kazachstan zullen van kracht zijn van 8 april tot 28 april 2023. "Voor deze periode is een limiet vastgesteld voor de uitvoer van niet meer dan 500 ton uien per aanvrager", aldus het ministerie.

De quota voor de uitvoer van producten uit Kazachstan worden automatisch verdeeld in het EASU-informatiesysteem bij de afgifte van fytosanitaire certificaten overeenkomstig de regels voor de bescherming van het grondgebied van de Republiek Kazachstan tegen quarantaine-objecten en uitheemse soorten.

Op 28 januari is in Kazachstan een uienexportverbod van drie maanden ingesteld. Het besluit werd genomen door de Interdepartementale Commissie om de massale export van uien te voorkomen en de prijzen te stabiliseren. Volgens het ministerie van Landbouw houdt de sterk toenemende buitenlandse vraag naar Kazachse uien verband met natuurrampen in Pakistan, een van de grootste uienproducenten in Aziƫ en wereldwijd. Overstromingen in Pakistan veroorzaakten een wereldwijde stijging van de uienprijzen, ook op de Kazachse markt.

Extra druk op de prijzen werd uitgeoefend door strenge vorst in de zuidelijke regio's van Kazachstan en in Oezbekistan, waar een grote hoeveelheid uien bedorven raakte.

Tegelijkertijd hebben de tuinbouwproducenten gevraagd de uitvoer niet te verbieden, aangezien de uienvoorraden in Kazachstan groter zijn dan de behoeften van de binnenlandse markt, waardoor een deel van de oogst zal wegrotten.

Voor meer informatie: east-fruit.com 

Publicatiedatum: