Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe stijgingen uienprijzen in Moldavië

Een nieuwe fase van uienprijsstijgingen is begonnen in Moldavië. De groothandelsprijzen voor gele uien uit de oogst van 2022 zijn op de markten van Chisinau in de eerste helft van deze week met 0,5-1 MDL (€ 0,2 tot € 0,05) kg gestegen tot gemiddeld 15 MDL/kg (€ 0,75). De stijging van de uienprijs op de Moldavische markt is een normaal seizoensverschijnsel in april. Het is verrassend dat in de context van de pan-Europese "uiencrisis" de volgende ronde met prijsstijgingen voor uien in Moldavië nu pas is begonnen en niet in de eerste dagen van de maand, zoals bijvoorbeeld in Oekraïne, Georgië en enkele andere landen die door EastFruit worden gevolgd.

Bovendien zijn de groothandelsprijzen voor uien in Moldavië sinds midden maart gedaald (na eerder een historisch maximum van 17 MDL/kg (€ 0,85/kg) te hebben bereikt). De analisten van EastFruit menen dat de daling van de uienprijs in de tweede helft van de maand door drie belangrijke factoren werd veroorzaakt. Ten eerste was de meerderheid van de Moldavische consumenten er psychologisch niet klaar voor om zo'n hoge prijs te betalen voor een traditionele groente die zij dagelijks eten. Ten tweede waren zowel groothandelaren als kleine kopers niet bereid zoveel te betalen voor goederen van lage kwaliteit die in de bewaring van de plaatselijke tuinbouwtelers bleven liggen. Ten derde kwamen in maart Egyptische uien van lage kwaliteit en in kleine hoeveelheden beschikbaar op de Moldavische markt, wat zorgde voor prijsdruk.

Volgens marktdeelnemers zijn de laatste restvoorraden Moldavische uien vorige week verkocht. Nu is de plaatselijke markt ten minste tot begin juni volledig afhankelijk van de import van uien (aangezien de oogst van de plaatselijke winteruien niet eerder dan in de derde week van mei zal beginnen). In deze situatie zal de prijs van geïmporteerde uien zeker stijgen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: