Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ KW 16:

Oostenrijk: "Onrustige aardappelhandel, beheersbare hoeveelheden uien"

Het Oostenrijkse consumptieaardappelseizoen 2022/23 blijft ook in de laatste afzetfase weinig opwindend. De loodsen van de boeren zijn grotendeels leeggehaald. De nog bij de handelaren beschikbare voorraden zouden tot eind mei moeten meegaan en zo een naadloze overgang naar de nieuwe oogst mogelijk maken. De sortering als gevolg van de verminderde kwaliteit van de voorraad neemt uiteraard toe, maar blijft binnen de normale grenzen. Aan de vraagzijde zijn er geen bijzonderheden. Volgens de LKÖ verloopt de binnenlandse afzet gestaag op een goed gemiddeld niveau.

Van export is nog nauwelijks sprake. Ook de prijzen zijn stabiel en ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande weken. Aan het begin van de week lagen de prijzen voor consumptieaardappelen in Neder-Oostenrijk meestal op 30,- tot 32,- euro/100 kg. Voor partijen met een bovengemiddelde sortering lagen de prijzen ook lager. Ook uit Opper-Oostenrijk werden stabiele prijzen tot 32,- euro/100 kg gemeld. De beschikbare hoeveelheden zijn ook hier al redelijk beheersbaar, maar op dit moment zouden ze voldoende moeten zijn tot de nieuwe oogst.

Beheersbare hoeveelheden uien
Op de Oostenrijkse uienmarkt blijven de omstandigheden evenwichtig. Het aanbod is niet langer te groot, vooral de hoeveelheden verpakte uien zijn inmiddels beheersbaar. De afzetkanalen draaien continu, hoewel het volume nu laag is. In het binnenland worden de contractgoederen gestaag afgeroepen, terwijl de uitvoer naar Oost- en Zuidoost-Europa nog steeds plaatsvindt. De uitvoersituatie is echter gekalmeerd, wat ook te maken heeft met de al zeer geringe hoeveelheden vrije producten. De telersprijzen zijn de laatste tijd iets verbeterd. Aan het begin van de week werd voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in kisten, meestal tussen 82 en 86 euro/100 kg betaald, afhankelijk van grootte en kwaliteit.

Geen prijsverandering voor wortelen
De Neder-Oostenrijkse wortelmarkt blijft in evenwicht. De beschikbaarheid van de producten is al zeer gering. Sommige wasserijen hebben het verkoopseizoen 2022/23 inmiddels afgesloten. Wortelen worden continu verkocht in binnen- en buitenland. De prijzen zijn niet veranderd. Aan het begin van de week waren de producentenprijzen voor wortelen in zakken van 5 kg, af helling, stabiel op 60 tot 65 euro per 100 kg, afhankelijk van de kwaliteit.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: