Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Groei naar 15% gaan we alleen halen als de markt net zo hard groeit"

Bio Top 40: standaard biologisch voor extra areaal

Tholen - Alleen biologische uien in het schap. De conventionele witlof vervangen voor biologische witlof. En heb je zes eieren nodig? Dan koop je die alleen biologisch. Volgens biologische ketenorganisatie Bionext is dit een realistisch scenario. Vandaag lanceert de organisatie de Bio Top 40. Die moet duidelijk maken welke versproducten in de supermarkt vervangen zouden kunnen worden voor biologische producten. "We willen het gesprek starten en we zien dat er vanuit de retail positief op wordt gereageerd", zegt Michaël Wilde van Bionext. 

Nieuw is het overigens niet. In veel supermarkten is biologisch al de standaard voor pompoen, pastinaak en diverse koolsoorten. PLUS verkoopt alleen biologische dagverse melk. "We hebben bewust die producten ook in de Bio Top 40 gezet, om duidelijk te maken dat dit niet heel spannend en nieuw is, maar dat het al gebeurt", legt Michaël uit.

Foto's: Bionext

Extra boost voor het areaal
De Bio Top 40 is bedoeld als een extra boost om het biologisch areaal te vergroten. Dat telt nu slechts 4 procent, terwijl het kabinet het doel heeft gesteld om dat te vergroten naar 15 procent in 2030. "Daarvoor zullen we de markt heel erg moeten stimuleren om meer biologische producten af te nemen. Nu wordt er met name gekeken naar een consumentencampagne, actieweken en meer inkopen door de overheid. Dat is heel mooi, maar wij verwachten dat er meer nodig is om die 15 procent te halen. Want die groei gaan we alleen maar behalen als de markt net zo hard, zo niet harder groeit."

Volgens Michaël staan supermarkten ervoor open om gangbare producten te vervangen voor biologische. "Ik merk uit de gesprekken die ik voer met supermarkten dat die het lastig vinden om iedere keer de consument te verleiden om biologisch te kopen. Supermarkten staan hier voor open, maar ze weten niet zo goed met welke producten ze dat zouden kunnen doen." In overleg met boeren en telers heeft Bionext deze lijst samengesteld. "Dit zijn 40 verse biologische producten uit Nederland waarvan wij zeggen: hiermee kun je heel mooi het gangbare product vervangen."

Voorwaarden: herkomst, volume en prijsverschil
De producten op de lijst moeten aan drie voorwaarden voldoen. Allereerst moeten ze afkomstig zijn van Nederlandse bodem. "Dat is belangrijk omdat we willen bijdragen aan de doelstelling van de overheid: 15 procent biologisch areaal in 2030", vertelt Michaël. Dat betekent dat het alleen om producten gaat die op basis van het Hollandse seizoen worden aangeboden. 

Verder moet er voldoende volume beschikbaar zijn binnen 1 tot 3 jaar. "Dat betekent niet dat alle supermarkten in een keer alle producten gaan vervangen. Dat wil je coördineren." Hij legt uit dat het vervangen van één product binnen een bepaalde categorie al veel effect heeft. "Stel dat PLUS besluit alle zakken aardappelen van 1 kilogram uitsluitend biologisch aan te bieden, dan gaan we bij Albert Heijn in gesprek over andere productgroepen. En langzaam bouwen we dat dan op." Een ander voorbeeld zijn eieren. Je ziet dat kostprijs tussen gangbaar en biologisch ei klein is, terwijl de bio-eieren in de winkel tegen een hogere prijs worden verkocht. Supermarkten gebruiken het biologisch ei om te laten zien dat ze goedkopere eieren aan kunnen bieden. Als je bijvoorbeeld alle doosjes van 6 eieren vervangt voor biologische, betekent dat een enorme groei voor de biologische sector."

De laatste voorwaarde is een overbrugbare prijselasticiteit. Met andere woorden: de kostprijs tussen het gangbare en het biologische product mag niet te veel verschillen. "Kipfilet staat er bijvoorbeeld niet tussen, omdat daarbij het prijsverschil te groot is. Maar veel andere producten, uien en peen bijvoorbeeld, is dat verschil helemaal niet zo groot. De consument denkt vaak dat bio veel duurder is, maar als je puur kijkt naar het kostprijsverschil, is dat helemaal niet zo. Wat er dan vervolgens gebeurt bij de tussenhandel en in de supermarkt, maakt dat er een veel hogere prijs op het schap komt te staan, maar dat is niet de prijs die de boeren vangen."

Perspectief voor boeren
Hij verwacht dat deze Bio Top 40 zal helpen om een dialoog op gang te brengen. "Ik verwacht dat dit supermarkten gaat helpen die naar het bio-assortiment kijken. Zodat ze niet meer kijken, is er een bio variant van het product dat ik nu verkoop, maar dat ze het lef hebben om producten te vervangen, want er is genoeg volume en het prijsverschil is niet zo groot." 

Als supermarkten producten uit deze Bio Top 40 gaan vervangen voor biologische producten, biedt dat volgens Michaël niet alleen meer biologische afzet, maar ook perspectief voor boeren die nu in onzekere tijden zijn. "Want een ding is zeker: als je straks biologisch boer wordt, is je bestaansrecht sterker dan als je als gangbare boer doorgaat. In de doelstellingen van de overheid, het actieplan Biologisch en de Farm-to-Fork-strategie van de Europese Commissie, staat biologische landbouw als een heel sterke groeicategorie. Als dan ook de markt gestimuleerd wordt, is het slim voor boeren om om te schakelen en te kiezen voor meer perspectief en zekerheid."

De Bio Top 40 ziet er als volgt uit: 

Voor meer informatie: 
Bionext
info@bionext.nl
www.bionext.nl