Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

10 tips voor de bouw van een toekomstbestendige bewaarschuur

De wintermaanden zijn achter de rug en bewaarschuren beginnen geleidelijk leeg te raken. Het jaar 2022 was over het algemeen een goed jaar voor de akkerbouw, waarin bulkgoederen als aardappels, uien en peen goed zijn betaald, zo meldt Agrifirm.

"Wanneer je naast goede producten ook nog kon beschikken over een technisch goede schuur die de kwaliteit van je product hoog houdt dan heb je de markt optimaal kunnen bedienen.  De positieve ervaringen van goed (lang) bewaren, het op tijd kunnen bedienen van de markt en een positief saldo zorgt voor bouwprikkels bij ondernemers."
 

"We hebben veel ervaring met het bouwen van bewaarschuren." Vanuit die ervaring hebben ze onderstaand lijstje met 10 tips voor ondernemers opgesteld. Tips die ervoor zorgen dat een idee over een nieuwe schuur ook in de praktijk goed uitpakt.

  • Start bij de check van een bestemmingsplan, hierin staat beschreven aan welke eisen t.a.v. ruimtelijke ordening men moet voldoen. Kijk met name naar het bouwvlak, is deze ruim genoeg om te kunnen bouwen?
  • Kies een bouwlocatie die qua logistiek juist is: zorg voor korte transportlijnen, dit zorgt voor werkplezier.
  • Kijk naar de stap die men misschien over 10 jaar wilt maken: de nu te bouwen schuur moet de toekomst niet blokkeren.
  • Maak een afgewogen keuze tussen kistenbewaring, bulkbewaring of een combinatie daarvan. Kies daarbij voor een roostervloer of bovengrondse kanalen? Laat dit niet afhangen van de markt op dit moment maar kies waar mogelijk voor toekomstgericht en flexibel.
  • Denk goed na over compartimentering, zodat men de schuur flexibel en multifunctioneel kunt inzetten.
  • Kies voor de juiste nok-en goothoogte, ga niet voor de makkelijke weg vanuit de bouwregels, maar zoek de grenzen op.  Voldoende hoogte voor de kipstand van de kipper en vrije hoogte bij kisten stapelen werkt heel plezierig en effectief.
  • Zorg voor drukwanden die goed begaanbaar zijn voor inspectie en controle, zodat veilig op hoogte gewerkt kan worden.
  • Kijk naar de posities van de inlaat en de uitlaat van de schuur en neem het aspect geluid mee als er omwonenden zijn.
  • Kijk goed naar de isolatiewaarden, kies op basis van bewaarperiode en gebruikt de juiste isolatiedikte, vergeet niet de deuren en luiken in dit geheel.
  • Ga niet overhaast een schuur bouwen, maar neem de tijd om ervaringen van collega‚Äôs  aan te horen en ga schuren bezoeken.

Voor meer informatie:
Agrifirm
088 488 29 29
exlanadvies@agrifirm.com 
www.agrifirm.com  

Publicatiedatum: