Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HZPC UK kondigt overname TLC Potatoes aan

Royal HZPC Group handhaaft haar verwachtingen

Royal HZPC Group handhaaft haar verwachtingen voor het boekjaar 2022-2023. HZPC verwacht dat haar omzet 11% groeit ten opzichte van vorig jaar (toen 352 miljoen euro) met een bruto marge van 66,5 miljoen euro (vorig boekjaar 63,9 miljoen euro). De aardappelveredelaar werkt met een boekjaar van 1 juli tot en met 30 juni. In boekjaar 2022-2023 waren de internationale transportkosten opvallend hoog. Dat is een belangrijke reden voor de omzetstijging. De transportkosten dalen naar verwachting het komende jaar, zo meldt de aardappelveredelaar.

De totale tonnen (verhandelde pootaardappelen en licentieteelt) nemen duidelijk toe ten opzichte van vorig jaar. Het volume verhandelde pootaardappelen stijgt naar verwachting gering.  Deze handel vindt voornamelijk in en vanuit Europa plaats. Het resultaat groeit vooral dankzij gebieden buiten Europa, daar waar licentieteelt plaatsvindt. Voornamelijk in Azië en Amerika. Royal HZPC Group verwacht dat haar licentienemers 17% meer volume HZPC rassen verhandelen dan een jaar eerder. Gerard Backx, CEO Royal HZPC Group: "Zoals in februari is vermeld, is de afzet naar Zuid-Europa in de eerste instantie traag verlopen door de droogte. Echter, deze afzet is lang doorgelopen waardoor de totale omzet is toegenomen."

Stijging EBITDA
Royal HZPC Group weet de stijging van haar operationele kosten beperkt te houden tot ongeveer 3% (vorig jaar 50,7 miljoen euro). Royal HZPC Group ziet dankzij deze ontwikkelingen de EBITDA (winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen en afschrijvingen) naar verwachting met ongeveer 1 miljoen euro stijgen. Vorig jaar bedroeg de EBITDA 13,2 miljoen euro.

Stijging financieringslasten en resultaat
Royal HZPC Group kiest er al decennia voor om haar telers vroeg in het seizoen voorschotten uit te betalen. Dit vereist externe financiering. Door de stijgende rente leidt dit tot hogere financieringslasten. Valuta effecten, vooral op de Argentijnse peso, verhogen ook de lasten. Het netto resultaat komt naar verwachting licht boven 7 miljoen euro (vorig jaar 7,051 miljoen euro) uit. Hierin zijn de kosten van het Connecting Growers programma nog niet verwerkt.

Oogst 2023
Gerard Backx over oogst 2023: "We verwachten dat het totale areaal sectorbreed voor productie van gecertificeerde pootaardappelen in Europa daalt. Dit omdat een aantal telers kiezen voor consumptieaardappelteelt voor de frietindustrie in plaats van pootaardappelteelt. Dit zal invloed hebben op de verwachte beschikbaarheid van gecertificeerde pootaardappelen voor de uitplant van oogst 2024. Of dit effect heeft op de te verwachten resultaten van Royal HZPC Group in het boekjaar 2023-2024 kan ik nog niet voorspellen."  

Toegang tot gezond voedsel in moeilijk bereikbare gebieden
De drijfveer van Royal HZPC Group is helder: mensen overal ter wereld moeten toegang hebben tot gezond voedsel. Daarom zet de aardappelveredelaar alles op alles om pootaardappelen te blijven leveren aan alle gebieden. Ondanks alle moeilijkheden en beperkingen, in bijvoorbeeld Jemen, ziet het ernaar uit dat Royal HZPC Group ook dit jaar die gebieden van gezond uitgangsmateriaal voorziet.

Overname TLC Potatoes
HZPC UK, onderdeel van Royal HZPC Group, heeft ondertussen de overname aangekondigd van TLC Potatoes; een Schotse miniknollenproducent. "We zijn verheugd om het TLC Potatoes team te verwelkomen bij Royal HZPC Group", zegt Richard Baker, directeur van HZPC UK. "De mensen van TLC Potatoes hebben een goede reputatie opgebouwd voor het produceren van kwaliteitsknollen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze overname voordelen zal opleveren voor ons bedrijf, door ons aanbod aan klanten verder te versterken".

"Ik ben verheugd dat HZPC heeft besloten hun aanzienlijke middelen in te zetten voor de overname van een vitale hoeksteen van de pootaardappelproductie. HZPC UK heeft een grote reputatie op het gebied van vooruit denken. Met deze toevoeging tillen ze dit naar een nóg hoger niveau". Zegt Colin Blackhall.

Deze acquisitie heeft geen invloed op de winstverwachting voor boekjaar 2022-2023. Royal HZPC Group heeft vandaag gecommuniceerd over de overname. 

Voor meer informatie:
HZPC Holding  
+31 (513) 48 98 88
[email protected]     
www.hzpc.com      

Publicatiedatum: