Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SU-Tech ontwikkelt uienlader met geïntegreerde afstaarter

SU-Tech heeft een uienlader met geïntegreerde afstaarter gebouwd. De machine heeft inmiddels een succesvol seizoen in Nieuw-Zeeland gewerkt. Reden genoeg om de techniek ook in Europa te beproeven, zo meldt het bedrijf.

Het afstaarten van uien tijdens het opladen is niet nieuw, maar in Europa en sommige andere belangrijke teeltgebieden niet de praktijk. Hier wordt het gewas voor het zwadrooien ‘geklapt’. Zeker bij groen loof is een nog openstaande loofpijp een potentiële infectiebron voor schimmels en bacteriën. Door de nek tijdens de velddroogperiode in te laten drogen wordt dit voorkomen. Het afstaarten (verwijderen van loof op de uienlader) kan zo de productkwaliteit verbeteren.

Productontwikkeling
Uienlaadspecialist SU-Tech werd eind 2021 benaderd door de Nieuw-Zeelandse akkerbouwer Daniel Lovett voor de ontwikkeling van een unieke uienlader. Lovett is mede-eigenaar van Lovett Family Farms in Ashburton, Canterbury. Het bedrijf heeft al decennialang ervaring met afstaarten tijdens het laden. Lovett wilde graag een machine van SU-Tech, maar wel een met een afstaartunit, speciaal voor zijn spoorbreedte van 275cm. Daarvoor ging SU-Tech-eigenaar Wouter Schoot Uiterkamp niet over één nacht ijs. "We hebben veel tests gedaan in samenwerking met onderzoekers in de luchttechniek. Samen bedachten we een systeem die de juiste luchtverdeling heeft. Ik ben er trots op dat dit perfect is gelukt."

"Rijsnelheid is verdubbeld"
Lovett heeft het eerste succesvolle oogstseizoen met de machine achter de rug. "Het was geen gemakkelijk seizoen, met veel neerslag en bewolkte dagen", blikt hij terug. "Dat was precies de reden waarom we een uienlader zochten met veel capaciteit. Met de machine van SU-Tech is die wens uitgekomen. Ten opzichte van mijn oude machine is de rijsnelheid verdubbeld tot zo’n 4 km/u en daarmee ook de capaciteit. We werken met 270cm brede bedden, waar 16 rijtjes uien op groeien, en oogsten gemiddeld 80 ton per hectare. De perfecte luchtverdeling van de afstaarter maakt het mogelijk om onder alle omstandigheden een hoge capaciteit te behalen. Omdat de machine minder gevoelig is voor een dauwnat gewas is het aantal werkbare uren toegenomen."

Productkwaliteit verbeterd
De relatieve eenvoud van het concept is wat de uienteler aanspreekt. "SU-Tech heeft de machine naar onze wens ontwikkeld en gebouwd. Toen we hem uit de container haalde en assembleerde functioneerde hij direct goed. Dat is een echte verdienste voor SU-Tech! Omdat de gewasstroom nauwelijks van richting wisselt, en de uien niet vallen, is de huidkwaliteit merkbaar beter."

"Maatwerk is waar SU-Tech in uitblinkt. Dat ging ook in deze machine zitten. De zeefbanden kunnen we met een druk op de knop achteruit draaien wanneer er een steen tussen zit. Dat werkt geweldig! Enkele details worden nog aangepast. Ik denk dat de machine veel potentie heeft."

Voor meer informatie:
SU-Tech
info@su-tech.nl 
www.su-tech.nl 

Publicatiedatum: