Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regenachtig voorjaar zorgt voor veel problemen voor Nederlandse en Belgische aardappeltelers

Door de lente raken de Belgische aardappelen, uien en andere groenten maar niet op tijd geplant in de zompige grond, waardoor een rendementsverlies van 15 procent dreigt, zo schrijft De Standaard. "Een maand te laat is een rendementsverlies van ongeveer 15 procent", aldus voorzitter Marianne Streel van de Waalse Federatie van Landbouw. Iets wat Sofie Scherpereel, onafhankelijk landbouwdeskundige, beaamt. "Het is overal hetzelfde: in Walloniƫ, Vlaanderen, Frankrijk, Nederland. Vorig jaar was het droog van 1 maart, nu is het precies het omgekeerde."

Ook in Nederland zorgt het regenachtige voorjaar voor de nodige zorgen bij akkerbouwers. In het Groningse Muntendam moet teler Peter Harry Mulder, zo schrijft Nieuwe Oogst, noodgedwongen een deel van zijn aardappelareaal overpoten. Door twee flinke regenbuien op 5 en 6 mei sloegen de ruggen plat en verrotten gepote zetmeelaardappelen in de grond. "Meerdere boeren hier in de buurt zitten met de handen in het haar', geeft Mulder aan. 'Nu is het de kunst om geduld te bewaren en schadepercelen goed te laten opdrogen." Ook op het bedrijf van Mulder heeft het extreme weer impact. "Gepote aardappelen verrotten, de structuur van de grond is vernield en de helft van mijn totaalareaal moet ik nog poten."

Publicatiedatum: