Kleiner areaal wortelen en biologische uien in Neder-Oostenrijk

In de Duitse retail vindt momenteel een herstructurering van het AGF-assortiment plaats. Lokaal geteelde consumptieaardappelen zijn niet langer voorradig en om de kloof te overbruggen totdat er voldoende Oostenrijkse Heurige beschikbaar zijn, bieden retailers alternatief product uit Frankrijk, Duitsland en Nederland aan. De extreem natte en koude meimaand heeft volgens de LKÖ de groei van de binnenlandse primeuraardappelen tot dusver vertraagd. In het weekend werden de eerste Heurige-aardappelen uit de vroege gebieden van Stiermarken en Burgenland geoogst. De knollen zijn echter nog erg klein.

De opbrengsten per hectare zijn navenant teleurstellend en de beschikbare hoeveelheden zijn dan ook redelijk te overzien. Er worden momenteel geen prijzen genoemd. Gezien het krappe aanbod en de hoge invoerprijzen zou het prijsniveau echter hoger moeten liggen dan in voorgaande jaren. In de vroege gebieden van Neder-Oostenrijk zijn de eerste oogsten gepland voor de komende week.

Minder biologische uien geteeld
Ramingen van de ontwikkeling van het areaal op basis van de zaadverkoop wijzen op een stabiele areaalontwikkeling voor uien in 2023, in tegenstelling tot de negatieve verwachtingen in het najaar. De gunstige prijsontwikkeling in de tweede helft van het seizoen heeft hier waarschijnlijk aan bijgedragen. Als gevolg van de zwakkere belangstelling van de consument in vergelijking met voorgaande jaren zal de ontwikkeling van het biologische uienareaal in Neder-Oostenrijk echter naar verwachting afnemen. Het aandeel van het biologische areaal in Neder-Oostenrijk bedroeg onlangs ongeveer 18 procent voor zomeruien en ongeveer 15 procent voor winteruien.

Dalend wortelareaal
Het Neder-Oostenrijkse wortelareaal zal in 2023 naar verwachting licht afnemen. De stagnerende afzet heeft in 2022 waarschijnlijk geleid tot een vermindering van het areaal, vooral in de biologische teelt, die in Neder-Oostenrijk op 10 procent of meer wordt geschat. Volgens de enquête onder telers van vollegrondsgroenten bedroeg het biologische areaal voor wortelen in 2020 36 procent in Oostenrijk, en zelfs 40 procent in Neder-Oostenrijk.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.