Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vroege aardappelseizoen in de startblokken

Nog steeds Duitse uien in maten 50-70 en 70-90 beschikbaar

De afzet van alternatieve consumptieaardappelen en uien zit nu ook in Beieren in de eindspurt. "Duitse uien in de verpakkingsmaten 50-70 en 70-90 zijn nog steeds in voldoende hoeveelheden beschikbaar, zodat wij de vraag van onze retailklanten met regionale goederen tot nu toe probleemloos hebben kunnen dekken. Ook de prijssituatie is over het geheel genomen goed. Ondanks de hoge marktprijzen ligt de verkoop van beide producten op een stabiel, vast niveau", laat Ulrich Goldstein, directeur van het gelijknamige verpakkingsbedrijf in Zellingen, Neder-Franken, weten.

Regionale uien: door de lagere prijs heeft de rode ui vorig jaar marktaandeel gewonnen.

De laatste uien van de oogst van vorig jaar worden waarschijnlijk in week 24 op de markt gebracht, voorspelt Goldstein. Daarna zal het bedrijf vooral aangewezen zijn op geïmporteerde uien uit Nieuw-Zeeland. "Door de overstromingen in maart zullen er dit jaar waarschijnlijk minder uien naar Europa worden verscheept. Als middelgroot verpakkingsbedrijf zouden we echter zonder al te veel problemen aan de vraag moeten kunnen voldoen. De geïmporteerde uien uit Spanje en Chili zijn daarentegen meer geschikt voor de horeca. Maar dat is geen marktsegment waarin wij actief zijn."

Verpakte uien voor de retail. De trend voor zowel aardappelen als uien gaat al jaren duidelijk in de richting van kleinere verpakkingen.

Duits vroege aardappelseizoen in de startblokken
In de aardappelsector domineren de vroege consumptieaardappelen steeds meer het toneel. Goldstein: "De eerste aardappelen uit de Pfalz komen vanaf week 23 op de markt, maar we beginnen pas twee weken later met vroege aardappelen voor de retailprogramma's." De natte en koude veldomstandigheden hebben de start van de oogst van vroege aardappelen in de Pfalz, Niederrhein en Niedersachsen met ongeveer een week vertraagd. Hetzelfde geldt voor het poten van bewaaraardappelen, aldus Goldstein. "Bijgevolg zal ook de hoofdoogst later vertraging oplopen, maar in welke mate kan op dit moment niet worden ingeschat."

Goldstein is al vele jaren gevestigd in Zellingen in Neder-Franken.

Inmiddels worden in het pakstation van Goldstein overwegend vroege aardappelen uit Egypte verpakt. "Niet alleen in Egypte, maar ook in Spanje en Israël worden dit jaar slechts kleinere hoeveelheden geladen, die op hun beurt tegen aanhoudend hoge prijzen worden afgezet. We zitten ongeveer 25 procent boven het niveau van vorig jaar. Spreken van een verdere prijsaanpassing zou zeer speculatief zijn. Ik zou me kunnen voorstellen dat de pijngrens nu is bereikt", verklaart de aardappelhandelaar.

De productiehal van het bedrijf Goldstein

Afnemende teelt van consumptieaardappelen
Beieren is van oudsher een van de belangrijkste aardappelteeltgebieden in (Zuid-)Duitsland. De laatste jaren heeft vooral de teelt van consumptieaardappelen aan belang ingeboet, constateert Goldstein. "Dit is te wijten aan verschillende factoren, waaronder het gebrek aan bedrijfsopvolging, kleinschalige landbouw en de aantrekkelijkheid van alternatieve gewassen. Degenen die de knowhow en de technologie hebben, zullen zich echter blijven toeleggen op de teelt van consumptieaardappelen."

Voor meer informatie:
Ulrich Goldstein
Goldstein Agrarhandelsgesellschaft mbH
Oberbachring 4
97225 Zellingen, Duitsland
Tel: +49 9364 9908
[email protected]  
www.goldstein-agrarhandel.de  

Publicatiedatum: