Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Consumenten woedend, telers blij

Hoge prijzen voor gele uien zorgen voor tweespalt in Egypte

Volgens schattingen van EastFruit was Egypte in de eerste 4-5 maanden van dit jaar de belangrijkste leverancier van gele uien aan Oost-Europa en de Europese Unie. Egyptische uientelers zijn zeer tevreden over het seizoen, dat nu ten einde loopt. Ze hebben dit jaar goed geld weten te verdienen dankzij de grote vraag naar hun gele uien. Bovendien zagen ze door de grote vraag zelfs minder kwaliteitsclaims dan normaal, aangezien ook de importeurs goed verdienden aan de handel in uien uit Egypte.

In eigen land zijn echter miljoenen mensen heel ontevreden over de prijs en kwaliteit van de uien. Egyptenaren met een laag inkomen kunnen het zich niet veroorloven uien te kopen, terwijl het product onmisbaar is in vele lokale gerechten. De waarde van het Egyptische pond is in een jaar tijd bijna gehalveerd en de in dollar uitgedrukte groothandelsprijs van uien is meer dan verdubbeld. Dat zorgde ervoor dat de prijs van uien op de binnenlandse markt maal vier is gegaan.

De Egyptische consument moest niet alleen de prijsstijging slikken, maar zag ook kwaliteitsproblemen opduiken. Uientelers en -exporteurs probeerden de beste uien voor de export te behouden, omdat de exportprijs nog altijd aantrekkelijker was dan de prijs op de binnenlandse markt. En gezien de onzekerheid over de toekomstige wisselkoers, verkozen handelaren vreemde valuta te ontvangen in plaats van riskante Egyptische ponden. Daarom kreeg de lokale markt voornamelijk uien van mindere kwaliteit, die niet geschikt waren voor langdurige opslag en verre transporten.

Lokale telers schermen natuurlijk ook met de andere kant van de medaille, want devaluatie van het Egyptische pond betekent dat de inputs voor de uienteelt (zaden, kunstmest, gewasbeschermings-middelen) duurder zijn geworden, aangezien het gros daarvan wordt geïmporteerd. De prijsstijging stelt de telers dus gewoon in staat hun activiteit verder te zetten. Het betekent helemaal niet dat hun winst even hard is gestegen als de uienprijzen zelf.

De belangrijkste markten voor Egyptische uien zijn van oudsher de landen van het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Koeweit en Syrië), maar ook het VK en Rusland. Dit jaar hebben Oekraïne, Polen en andere EU-landen zich eveneens aangemeld, alsook Centraal-Aziatische landen als Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië, Turkmenistan, Pakistan en Tadzjikistan.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: