Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote vraag naar Egyptische uien drijft prijzen op

Het Egyptische uienseizoen ontwikkelt zich in een context van stijgende vraag en lagere volumes dan vorig jaar, wat de prijzen opdrijft en een voorbode is van een toename van het areaal volgend seizoen. Mohammad Hassan, sales manager bij On Trade, maakt een balans op.

"Veel telers kozen ervoor geen uien aan te planten omdat de teeltkosten het voorgaande jaar sterk gestegen waren en de verkoopprijzen ontoereikend waren. Ze gaven er de voorkeur aan hun areaal te gebruiken voor andere gewassen met een betere marktsituatie, zoals tarwe, waar momenteel veel vraag naar is vanwege de lagere import uit Oekraïne."

"Het areaal en de volumes zijn dit jaar dan ook lager dan vorig seizoen", vervolgt Hassan, "maar de vraag is fors toegenomen, met name uit Nederland, Spanje, Slovenië en Roemenië. Ook onze traditionele markten zoals Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten tonen een solide vraag, vooral omdat de VAE een re-export hub is voor Iran, Pakistan en Oost-Aziatische landen. Aan de andere kant is de vraag van de Russische markt zwakker dan normaal."

Volgens de exporteur is de uienteelt dit seizoen zeer vlot verlopen, zonder klimatologische of fytosanitaire problemen. De teelt is zelfs de zandstorm die de Egyptische land- en tuinbouw eerder deze maand teisterde gespaard gebleven.

Aan verkoopzijde profiteert Egypte volgens Hassan van een rustige concurrentie. "Onze enige concurrent op dit moment is India, dat enorme volumes oogst en de Oost-Aziatische markt in zijn macht heeft. De Indiase regering verbiedt echter soms de export, omdat dit product van vitaal belang is voor de binnenlandse markt. Wanneer die situatie zich voordoet, zien we een sterke vraag naar onze uien vanuit Oost-Aziatische landen. Op andere markten is er meer vraag naar Egyptische dan Indiase uien vanwege hun betere kwaliteit."

"We telen de rassen en maten waar op alle markten de meeste vraag naar is", voegt Hassan toe. "De grootste vraag gaat uit naar rode en gele uien voor de versmarkt en in mindere mate witte uien voor verwerking. De meest voorkomende maten zijn 50 en hoger, tot 100, en in mindere mate 30-40, waar vooral vraag naar is in Bangladesh en Pakistan. In laatstgenoemd land is de vraag sterk toegenomen in de nasleep van de cycloon die het land trof. In al deze soorten en maten worden Egyptische uien gekenmerkt door superieure kwaliteit, een sterkere smaak en geur, en stevige bollen."

De opbrengstdaling in combinatie met een uitzonderlijk hoge vraag naar Egyptische uien heeft geleid tot een stijging van de prijzen. "Zendingen naar Nederland halen nu gemiddeld 22% hogere prijzen dan vorig jaar", zegt Hassan.

"Dit leidt tot een hernieuwde belangstelling van Egyptische telers voor uien en waarschijnlijk ook een uitbreiding van het areaal volgend seizoen", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Mohammad Hassan
On Trade
Tel/Whatsapp: +20 1062839734
[email protected]
www.ontrade-eg.com

Publicatiedatum: