Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oproep UIreka

"Wij hebben meldingen over schade door stengelaaltjes nog steeds hard nodig!"

De schade door het stengelaaltje Ditylenchus dipsaci neemt de laatste jaren in ui, aardappel en suikerbiet sterk toe. Helaas is er voor een adequaat beheersingsadvies onvoldoende basale kennis over dit aaltje beschikbaar, zo meldt UIreka. "In verschillende onderzoeken, waaronder het Uireka-project Stengelaaltjes, wordt hard gewerkt hier verandering in aan te brengen."

Daarvoor is inzicht nodig in de diversiteit van besmettingen met dit aaltje. "Om deze diversiteit tussen gewassen en percelen in kaart te brengen, zijn onderzoekers ook komend seizoen op zoek naar percelen met gewasschade door stengelaaltjes. Hoewel we weten dat bedrijfshygiëne helpt, weten we ook dat besmettingen lang niet altijd te voorkomen zijn. Besmettingen kunnen zelfs persistent in een perceel aanwezig zijn (en soms opspelen). We willen telers dan ook aansporen om geen schroom te hebben een melding te doen."

"Om uiteindelijk hopelijk tot een adequaat beheersingsadvies te komen hebben wij veel verschillende populaties nodig. In voorgaande nieuwsbrieven van ons heeft men al kunnen lezen over onze vorderingen in het onderzoek naar de waardplantstatus van gewassen. Hiervoor maken wij dankbaar gebruik van de populaties die wij op dit moment hebben. Voor verdere finetuning hebben wij echter nog meerdere populaties hard nodig."

Telers die een zichtbare stengelaaltjesaantasting op hun perceel zien, kunnen zich daarom aanmelden bij Anja Kombrink of Egbert Schepel van HLB, 0593-582828.

Bron: UIreka

Publicatiedatum: