Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
B. Hornburger GmbH

"Ik doe dit al 33 jaar, maar zulke hoge prijzen heb ik nog nooit gezien"

In Spanje is de oogst van verse uien ongeveer drie weken geleden begonnen. "Producten van overzee zijn ook beschikbaar, maar de hoeveelheden nemen langzaam af. We verkopen ook al de eerste partijen Italiaanse uien van groot kaliber, maar ook kleinere uien zitten in ons assortiment. Volgende week ontvangen we de eerste uien uit de Pfalz. De Spaanse uien zijn geplant in januari en februari toen er nog voldoende regen viel, daarom is de grootte van de uien normaal. Er komt ook een goede kwaliteit uit Italië, maar alleen in kleine hoeveelheden," zegt Rudolf Lamprecht van B. Hornburger GmbH.


Rudolf Lamprecht bij zijn stand op de groothandelsmarkt in München

Extreem hoge prijzen
"De Chileense uien waren de hele tijd van goede kwaliteit. Aan het begin van het seizoen zijn de kwaliteiten van de Spaanse uien nog wat matig, omdat de huidvorming nog niet volledig is en de goederen minder lang houdbaar zijn." De prijs is de laatste tijd extreem hoog geweest, maar hij daalt geleidelijk weer, zei hij. "Ik zit al 33 jaar in het vak, maar ik heb nog nooit zulke hoge prijzen gezien. Op het hoogtepunt was de verkoopprijs € 160 per 100 kg. We zitten nog steeds op ongeveer € 120 per 100 kg voor Chili." Wereldwijd, voegde hij eraan toe, zijn er ook slechts schaarse hoeveelheden beschikbaar.

In de periode van 2018 tot 2019 waren er ook hoge prijzen, maar toen waren er nog uien te krijgen uit zowel Turkije als Egypte. "Dit jaar heb ik echter nog geen enkele partij uit Turkije gezien. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de uien vooral in eigen land nodig zijn en dat er daarom een exportverbod is ingesteld." Volgens hem worden er voornamelijk rode uien vanuit Egypte naar Duitsland geëxporteerd in plaats van gele. "Het ras dat uit Egypte komt, is ook niet erg geschikt voor de industrie."

Volgens Lamprecht raken de partijen uit Chili en Nieuw-Zeeland langzaam op. "De Nederlandse uien worden pas in het voorjaar verhandeld. In München gebruiken we echter voornamelijk het product uit Spanje. Afhankelijk van hoe de droogte de maten zal beïnvloeden, moeten we misschien iets eerder terugvallen op uien uit Nederland."

Voor meer informatie:
Rudolf Lamprecht
B. Hornburger GmbH
Schäftlarnstr. 10
D-81371 München
Telefoon: +49 (0)89 77 43 91
[email protected]
www.hornburgergmbh.de

Publicatiedatum: