William Nannes, JP Beemsterboer Food Traders:

"Uienexport grotendeels beperkt tot Senegal en Ivoorkust, maar krap aanbod houdt prijs vooralsnog hoog"

Tholen - Met een lege markt van afgelopen seizoen en Senegal dat erg vroeg aan de markt was, gingen de plantuien dit jaar op een hoog prijsniveau van start. "Maar ik vind de vraag momenteel wel erg beperkt blijven tot Senegal en Ivoorkust", zegt William Nannes van J.P. Beemsterboer Food Traders. "Nu is er nog weinig aanbod, dus dat houdt de markt nog redelijk in balans, maar als de hoofdoogst dadelijk binnenkomt en de vraag wordt niet groter, dan zal de prijs toch wel wat gaan zakken."

Vandaag de dag ligt de prijs van de plantuien met zo'n 60-61 cent per kilo voor gesorteerd product echter nog op een hoog niveau. "Daalt de prijs, dan zullen er ook andere bestemmingen om de hoek komen kijken. Voor wat betreft de verre bestemmingen zijn dat nu echt nog losse flodders", vertelt de exporteur. "Want je ziet dat door de hoge prijzen van afgelopen seizoen er ook deurtjes open zijn gegaan voor andere landen. Zo stuurt Marokko - ondanks een eerder aangekondigde exportstop - nu toch 30.000 ton uien naar Senegal, en ook zijn er al Chinese uien gesignaleerd. De vraag vanuit Senegal zal hierdoor de komende tijd zeker even terugvallen."

"De regen van de afgelopen dagen heeft de plantuienoogst even tot stilstand gebracht en dat is jammer, want volgende week zullen de eerste zaaiuien er alweer uitgaan. De uien zijn de afgelopen weken flink bijgegroeid. In een aantal teeltgebieden wordt er een opbrengst van 70 ton plus per hectare verwacht. Die telers zullen hun uien niet allemaal gaan bewaren, dus dat zal vanzelf wat prijsdruk geven", verwacht William, die het seizoen met vertrouwen tegemoet ziet. "Ook van ons roze uienras Crimsun hebben we dit seizoen goede verwachtingen. Deze staan er weer erg goed op en de belangstelling voor dit ras neemt alleen maar toe."


William Nannes en Jan Beemsterboer

Voor meer informatie:
William Nannes
J.P. Beemsterboer Food Traders
+31 226396408
william@jpb.nl
www.beemsterboer.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.