Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Hoekman (Mulder Onions) waakt voor euforie:

"Met deze prijzen zullen we geen 40.000 ton uien per week exporteren"

Tholen - De uienmarkt is op een hoog prijsniveau van start gegaan. "Op dit moment liggen de prijzen rond de 55-57 cent. Vorig jaar was dat 20 cent lager, dus dat scheelt een slok op een borrel", constateert Gerard Hoekman van Mulder Onions. "Het voordeel van een jaar waarbij je hoog eindigt, is dat je hoog kunt starten. Afgerond sloten we het seizoen van de Hollandse uien vorig seizoen af rond de euro en de importuien rond de 1,35 euro. Hierdoor konden we op een niveau rond de 80 cent starten. Als we pakweg op 60 cent waren geƫindigd, dan zouden we nu niet op 57 cent zitten."

"We hebben leuk ons werk. Afrika vormt nu de hoofdmoot. Daar komt wat export naar Midden-Amerika bij en we zien ook voorzichtig vraag uit het Verre Oosten ontstaan. De vraag is er dus wel en ook redelijk breed, maar tegelijkertijd moeten we ook niet euforisch worden. De huidige hoge prijzen remmen ook de wil om er even flink in te vliegen", vervolgt de exporteur. "Op deze prijzen verwacht ik niet dat we 40.000 ton per week zullen exporteren, dus je zult een keer een zakkende markt krijgen en dat werkt doorgaans niet in het voordeel omdat mensen gaan afwachten. Wel zie je dat de rode uien momenteel schaars zijn. Hiervan zijn er flink minder uitgezaaid. Het prijsniveau van de rode uien ligt dan ook nog rond de 80 cent, al zijn ze maar heel beperkt voorradig."

"Het weer heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de huidige prijsvorming. Doordat de boeren steeds tussen de buien door moesten oogsten, ontstond er niet al te veel druk op de markt. Hoe hoog de opbrengsten zijn, zal moeten blijken. Je ziet dat de markt, afhankelijk van de positie, twee kanten op wordt gepraat. Persoonlijk verwacht ik niet dat we een herhaling van 2018 krijgen. Er is in Nederland wat meer gezaaid, maar veel belangrijker voor ons is de beschikbaarheid in het buitenland, daar moeten wij het met 90% van ons volume tenslotte van hebben. Of we in Nederland een beetje meer of minder uien hebben, betekent dan niet zoveel. Overigens ben ik zeker wel optimistisch en zie ik wereldwijd goede kansen."

Voor meer informatie:
Gerard Hoekman
Mulder Onions
Hagenroderstraat 32
6464 CP Kerkrade
+31(0)45 5678700
[email protected]
www.mulder-onions.com