Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wouter van der Beek, Bruin Export:

"Met een grove rode ui zit je op dit moment goed"

"Ik zie veel uitdagingen dit seizoen. Uien gaan op dit moment al erg achteruit. De verwachte en gehoopte nagroei valt tegen en de groeipotentie voor de komende twee maanden is minimaal, waardoor opbrengsten naar verwachting niet mee zullen vallen", aldus Wouter van der Beek van Bruin Export, dat handelt in uien, wortelen en kool, tegen FarmTrade.

"De baalprijzen zijn extreem hoog"
Een andere cruciale factor is de onrust in Afrika. Doordat betalingsverkeer op veel plekken bemoeilijkt is, worden rekeningen nauwelijks betaald. En dat heeft grote gevolgen voor de komende maanden, gezien zo’n 50% van de handel richting deze contreien gaat.

Areaal
Het totaal areaal aan geteelde uien is zo’n 6,5% groter dan vorig jaar. Dat de gele uien vorig jaar veel geld hebben opgeleverd zien we terug in de verdeling van het areaal dit jaar. Er is zo’n 10% meer geel geteeld. De teelt van rode uien is daarentegen gekrompen.

Prijzen
"De baalprijzen zijn extreem hoog, maar handel wordt er nauwelijks gedaan. De prijs van rode uien zit nu op 45-50 cent. Met een grove rode ui zit je op dit moment goed. Door de beperkte beschikbaarheid van deze ui, is er veel vraag naar. De markt voor de gele markt is ‘lui,’ daar moet de handel echt nog van start gaan. Op dit moment liggen die prijzen op 30 – 35 cent. Maar we zien dat boeren daarin terughoudend zijn en hun product nog niet direct verkopen. Het is nog vroeg, maar met de huidige kennis ben ik benieuwd hoe dit seizoen zich verder zal ontwikkelen," aldus Wouter van der Beek.

Bron: FarmTrade

Publicatiedatum: