Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veel gespreksstof tijdens moeizaam aardappeljaar

Fotoreportage: Nieuw bezoekersrecord tijdens 33e Weuthen Kartoffeltag

Tholen - "Moeilijk is het nieuwe normaal", zo opende de CEO van Raiffeisen de 33e Weuthen Aardappeldag, verwijzend naar de vele uitdagingen waar de aardappelsector vandaag de dag mee geconfronteerd wordt. In zijn traditionele openingstoespraak borduurde Weuthen-chef Ferdi Buffen hierop voort en vatte het huidige aardappeljaar samen als 'een onvoorstelbare achtbaan'. Met historisch hoge prijzen in alle segmenten, een zeer nat voorjaar, poot- en oogstvertragingen en ongunstige rooiomstandigheden in de afgelopen weken, zijn de voortekenen voor de hoofdoogst op dit moment niet bijzonder rooskleurig.

Klik hier voor de fotoreportage van de 33e Aardappeldag Weuthen.
Klik hier voor de volledige markt- en oogstramingen.

Ondertussen is het aardappelareaal zowel in Duitsland als in de buurlanden (Benelux, Frankrijk, Polen en Groot-Brittanniƫ) licht gedaald. Ondanks de inhaalslag in veel gebieden is het niet gelukt om de groeiachterstand volledig in te halen. De huidige oogstramingen zijn dan ook relatief bescheiden. In Duitsland wordt momenteel een totale opbrengst van 10,25 - 10,75 miljoen ton verwacht. In de vier grote aangrenzende teeltlanden wordt een totale oogst van 22,00 - 22,50 miljoen ton voorspeld. In Groot-Brittanniƫ zal de opbrengst naar verwachting ook onder het gemiddelde liggen: 4,5 - 5,00 miljoen ton.

Bij consumptieaardappelen verwacht Weuthen de komende weken verdere prijsaanpassingen, die weer het gevolg zijn van het toenemende aanbod. Schilvaste en kleine aardappelen blijven in trek, aldus Buffen. Voor 'oude' bewaaraardappelen worden prijzen tussen 30-35 euro/100 kg verwacht en bijbehorende toeslagen tegen het einde van het jaar.

Samen met Raiffeisen blijft het handelshuis Weuthen investeren in productiezekerheid, betrouwbaarheid en intensieve beregening om ook in de komende jaren aan de globale vraag te kunnen voldoen. "Extreme jaren zijn weliswaar een grote uitdaging, maar juist in deze tijden wordt het kaf van het koren gescheiden. In de afgelopen weken hebben we bewezen dat we ook in dit soort situaties een betrouwbare leverancier van grondstoffen voor alle segmenten zijn, waarbij het voldoen aan onze contracten prioriteit heeft. Dit heeft ons zeker geld gekost, maar het is tevens een investering in de toekomst", besloot Buffen.

Nieuw bezoekersrecord
In dit uitdagende aardappeljaar kwam een recordaantal bezoekers naar Schwalmtal-Waldniel. Gespreksstof was er met alle ontwikkelingen immers meer dan voldoende. Vooral in Duitsland en Nederland staat de Kartoffeltag inmiddels bij tal van telers en vertegenwoordigers uit de handel met rood omcirkeld in de agenda. Voor de Duitse aardappelsector geldt het evenement in eigen land uiteraard ook als alternatief voor de Potato Europe, die volgende week nabij Doornik (Wallonie) wordt gehouden.

Tot de exposanten behoorde ook dit jaar weer een keur aan veredelaars, leveranciers van machines en techniek en diverse dienstverleners. Naast het aardappeldemoveld is ook het uiendemoveld inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde. Ondanks alle uitdagingen in de aardappelsector zijn veel telers nog altijd bereid te innoveren en investeren, wat zich uit in tal van nieuwbouwprojecten en aanvragen, bevestigden de toeleveranciers in de sector unaniem. In dit opzicht lijkt de langetermijntrend in de aardappelsector eerder positief te zijn.

Voor meer informatie:
https://www.weuthen-gmbh.de/