Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten van Damme, Dacomex:

"Steeds bredere vraag naar uien, aanbod rode uien erg beperkt"

Tholen - Naast kartrekker Afrika melden zich steeds meer bestemmingen voor Nederlandse uien. "Het Caribisch gebied start nu op en ook het Verre Oosten gaat beginnen. We komen van een hele hoge marktprijs af, die is inmiddels wat gezakt en dat biedt meer exportmogelijkheden. Het ziet ernaar uit dat de markt stabiliseert en dat voelen de klanten ook, want er gaan momenteel veel uien weg", vertelt Maarten van Damme van Dacomex.

"Het is fijn dat we een bredere spreiding hebben. Hoewel er veel uien naar Afrika zijn gegaan, blijft de huidige baalprijs van 47-49 cent voor dit continent nog altijd veel geld. Die hoge prijzen zouden de export op termijn kunnen remmen. Tot nu toe bleef dat uit omdat de markten redelijk leeg zijn. Het seizoen is natuurlijk later opgestart vanwege de regen in juli. Vorig jaar waren we eind juli al volop aan het laden, nu is de export pas vanaf medio augustus op gang gekomen."

"De opbrengsten verschillen door het land enorm. In het zuidwesten van het land vallen de opbrengsten gewoon tegen, terwijl elders in het land de opbrengsten redelijk tot goed zijn, maar de grove uien moeten wel weer uit het Noorden en Oost-Brabant komen. Gelukkig is de kwaliteit van de uien goed. De plantuien zijn grotendeels weggewerkt, hier zagen we wel hier en daar kwaliteitsproblemen, maar wat er nu aan zaaiuien binnenkomt is prima van kwaliteit. Die zijn ook uitstekend geschikt om een paar weken in een container te stoppen voor de verre bestemmingen", vervolgt de exporteur.

De markt voor rode uien ontwikkelt zich totaal tegengesteld aan vorig jaar. "Daar is heel moeilijk aan te komen. Waar vorig jaar de rode uien goedkoper waren dan de gele, zijn ze nu veel duurder. Baalprijzen van de rode uien liggen rond de 90 cent. Er zijn veel minder rode uien beschikbaar en de vraag is behoorlijk groot. Er zijn bestemmingen die per se rode uien willen, vandaar dat ik het prijsniveau ook niet zomaar zie zakken."

Voor meer informatie:
Maarten van Damme
Dacomex
+31 166 662 550
[email protected]
www.dacomex.nl