Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel vraagtekens bij nieuw uienseizoen

Het uienseizoen kent bij de oogst weer de nodige onzekerheden. Wat gaat de oogst worden? Vallen de kilo’s en de kwaliteit mee? Komt de export op gang? In het Vakblad Primeur een rondje langs een paar verpakkers en exporteurs om de stemming te peilen. Hierbij enkele quotes uit het artikel:

Jaap D’Hont, sorteerbedrijf D’Hont:
“De Zeeuwse uienteelt zal er anders uit komen te zien de komende jaren”
“De verschillen zijn per perceel enorm, ook binnen ons bedrijf,” vertelt Jaap D’Hont van het gelijknamige sorteerbedrijf uit Groede. “Wij krijgen nu uien binnen van percelen met opbrengsten van 15 ton per hectare, maar ook van 50 ton. Dat verschil zit puur in het wel of niet kunnen beregenen. Ik geloof niet dat je zonder beschikbaarheid van water de komende jaren in Zeeland nog uien kunt telen.”

Jaap probeerde dit jaar weer eens zaaiuien te telen op een onberegend perceel, maar kwam van een koude kermis thuis. “Na vijf bijzondere jaren, had ik gehoopt dat het weer eens een jaartje mee zou zitten en had ik de gok weer genomen, maar ik ben toch weer tot de conclusie gekomen dat het risico te groot is, zeker met zaaiuien. Plantuien zijn nog iets sterker en krijgen in het voorjaar nog eens een extra bui mee, maar voor zaaiuien is het risico van niet beregenen te groot.”

Tjerk Nagel, Konaxx Onions:
“Het piept en het kraakt op de uienmarkt”
“Het piept en het kraakt,” zo luidt de kernachtige samenvatting van Tjerk Nagel van Konaxx Onions uit Sint Jacobiparochie over de uienmarkt. “We hebben te maken met de naweeën van de extreem hoge prijzen van afgelopen seizoen. We verkopen nu uien voor 50 cent per kilo, alsof het heel gewoon is, maar tot vorig jaar hadden we dit nog niet voor mogelijk gehouden. Tegelijkertijd zijn nog niet alle facturen van vorig seizoen betaald, dat maakt mensen voorzichtig.”

Een andere verandering is volgens Tjerk dat sinds de coronapandemie het logistieke apparaat behoorlijk kwetsbaar is gebleken. “De tijd dat men ’s ochtends belde om in de avond twee containers te laden is geweest. Bovendien zie je dat sinds de oorlog in Oekraïne de mondiale voedselstromen zijn verstoord. Door de onzekere economieën zijn landen erg bezig om hun voedselvoorziening in stand te houden. In de Romeinse tijd zei men tenslotte al: ‘Geef het volk brood en spelen’. Voor ons als uiensector legt dat wel een bodem onder de markt.”

Tim van Haandel, Mulder Onions:
“Daling zeevrachtkosten een opsteker”
“De export is redelijk tot goed gespreid. Wel ervaren we vanwege de hoge prijzen wat meer concurrentie op de markt. Zo hebben we op bestemmingen als Maleisië concurrentie vanuit China en Egypte en komen we ook in Afrika Egyptische uien tegen. Hierdoor loopt de handel niet zo stoom als vorig seizoen,” constateert Tim van Haandel van Mulder Onions.

Hoe de markt voor de gele uien zich verder zal ontwikkelen is volgens Tim momenteel lastig in te schatten. “We zitten in de overgang van de plant- naar de zaaiuien, maar de algehele tendens is toch wel dat de kwaliteit van de zaaiuien tegenvalt. Dat is een tegenvaller. De verwachting voorafgaand aan het seizoen was dat we een zelfde volume te exporteren hadden als afgelopen jaar. Maar als er meer afkeur om de hoek komt kijken, dan zouden de kilo’s toch lager uit kunnen vallen. Al met al zal de kwaliteit dit jaar een cruciale rol spelen. Als de uien niet zo lang houdbaar zijn, zullen klanten eerder overschakelen op de importuien.”

Rene Tiggelman, Javala:
“Ik verwacht Zuid-Europa eerder op de markt”
“Op onze exportbestemmingen is het momenteel niet zo heel druk,” vertelt Rene Tiggelman van Javala. “Zo zijn de klanten in Afrika gereserveerd vanwege de hoge prijzen. Ze bestellen wel, maar minder. Daarbij kopen de klanten in het Verre Oosten voorlopig voornamelijk hun uien in China. We hebben al wel wat containers geëxporteerd, maar China levert uien franco geleverd voor de helft van ons prijsniveau.”

“Binnen Europa zien we wat vraag vanuit Frankrijk komen, maar op korte termijn ben ik voor de afzet niet zo optimistisch. Wel verwacht ik dat Zuid-Europa eerder op de markt zal komen, zo heeft Spanje de nodige kwaliteitsproblemen, dus ik verwacht dat we daar richting de jaarwisseling meer uien heen kunnen sturen. Op de lange termijn moet het daarom wel goed komen, maar dat is ver vooruit kijken en ik leef vooral bij de dag.”

Robbert Blok, Green Organics:
“Even pas op de plaats in bio-uienmarkt”
De meeste bio-uien zitten nog in de grond, maar vooruitblikkend verwacht Robbert Blok van Green Organics dit jaar een ondergemiddelde opbrengst. “Het biologische uienareaal is redelijk gelijk gebleven, maar we hebben natuurlijk een wat onregelmatig groeiseizoen gehad. Het zal daarom geen topopbrengst worden, zowel in Nederland als in de landen om ons heen. Door het rare weer deze zomer is er de nodige fusariumdruk en de vraag is hoe de uien zich straks in de bewaring etaleren.”

Waar in de conventionele teelt het aanbod rode uien dit jaar ver achterblijft, is dat in de biologische teelt volgens Robbert niet het geval. “Nu blijft de teelt van rode biologische uien ten opzichte van de gele bio-uien een relatief kleine teelt. Bovendien gelden in de biologische markt andere wetten en aantallen dan bij conventioneel. Daarbij vind ik een stemming altijd een gevaarlijk fenomeen, die is ook niet altijd op waarheid gebaseerd. Vorig jaar vonden veel biologische uien hun weg in het gangbare kanaal. Dat gaf een wat vertekend beeld over de afzet van de biologische uien. Natuurlijk heb ik liever dat bio-uien ook als biologisch worden verkocht, maar ik kan de telers geen ongelijk geven als ze hun uien voor 1 euro per kilo in het gangbare kanaal kwijt kunnen. Dit jaar is de gangbare markt niet zo aanwezig als vorig jaar, dus zal de bio-markt zelf de kar moeten trekken."

Het hele artikel lezen? Neem een abonnement op Primeur en wij sturen u het vakblad met de uienspecial toe

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]