Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Derek Blom vertegenwoordigt houten voorraadkisten P.W. Morys op Nederlandse en Belgische markt

"Een houten bewaarkist lijkt simpel, maar er komt zoveel meer bij kijken"

Tholen - De wereld van houten kisten is Derek Blom - afkomstig uit de fruitteeltwereld - niet vreemd. Sinds twee jaar verkoopt hij de houten AGF-bewaarkisten van de Poolse fabriek P.W. MORYS op de Nederlandse en Belgische markt.

Derek Blom en zijn collega

"P.W. MORYS is al dertig jaar actief in de productie van houten kisten. Momenteel produceert het bedrijf 300.000 kisten per jaar, waarvan er zo'n 200.000 hun bestemming vinden buiten Europa", vertelt Derek. "Mijn stiefvader kocht er twintig jaar geleden zijn eerste bewaarkisten, toen hij daar op geattendeerd was door zijn Poolse medewerker die de fabriek kende. Ze hebben toen een methode bedacht om de fruitkisten prefab klaar te maken in Polen en in Nederland in elkaar te zetten. De oudste kisten staan er nog steeds."

Vorig jaar vroeg de fabriek of Derek de verkoop op de Nederlandstalige markt wilde oppakken. Inmiddels heeft hij al de nodige fruitkisten aan de Nederlandse en Belgische fruittelers geleverd. Sinds de Interpom in Belgiƫ weten ook steeds meer akkerbouwers de kisten van MORYS te vinden. "Dit kwam in een stroomversnelling toen Hoekman Houtindustrie besloot te stoppen met de productie van de grote bewaarkisten en de klanten door te verwijzen naar P.W. MORYS zodat wij deze klanten kunnen bedienen. Zo is ook de verkoop van aardappelkisten in een stroomversnelling geraakt."

Derek heeft met Blom&Co zijn eigen BV in Nederland, waarmee hij onder meer het merk MORYS representeert. De bewaarkisten kunnen op wens van de klant vanuit Nederland of de Poolse fabrikant worden gefactureerd. "Ik ben erg tevreden hoe de kistenverkoop verloopt. We doen ons best om een mooie positie te verkrijgen in de markt. In de fruitkisten is er naast Hoekman houtindustrie niet zoveel concurrentie, maar in de aardappelen nog volop. Ik hoop dat we ook hier binnen enkele jaren een stabiele klantenkring hebben op de Nederlandse en Belgische markt, aangevuld met Duitsland. Ik heb veel gevoel bij hout en vind het gewoon een mooi product. Een houten bewaarkist lijkt simpel, maar er komt zoveel meer bij kijken. Zo leveren we aan uientelers al houten kisten met RFID en hebben we ook kisten met ijzeren verstevigingen. Een saai product is het zeker niet!"

Hoewel de plastic fruitteeltbakken in opmars zijn, ziet Derek dit als een tijdelijke trend. "Als mensen geld overhouden of subsidie krijgen, kiezen ze voor plastic. Nu zijn de prijzen voor plastic historisch laag - hoewel de houtprijzen ook zakken - maar ik verwacht dat de plasticprijs op termijn zeker weer zal stijgen. Bovendien snap ik niet dat je een natuurproduct in een plastic bak stopt, denk aan de risico's van microplastics en chemische stoffen. Het zou schoner zijn, maar hoeveel telers wassen hun kisten nu echt? Je moet de kisten gewoon schoon en droog bewaren, bovendien zijn houten kisten makkelijker te repareren."

Voor meer informatie
Derek Blom
Blom & Co.
[email protected]
Tel.: +31 (0)344 722923
Mobiel: +31 (0)6 31956542