Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel uitval bij Italiaanse uien

"De kwaliteit van de Italiaanse uien is dit jaar laag, dat valt niet te verbergen. En er is weinig product in omloop vanwege het hoge percentage uitval op het veld. En ook in de opslag zullen er waarschijnlijk nog uien verloren gaan. De hoge prijzen zijn daarom gerechtvaardigd", zegt expert Matteo Freddi.

Matteo Freddi

"Dergelijke prijzen hebben we nog nooit gezien, noch in de groothandel, noch in de retail, maar er is zeker geen sprake van speculatie. Het rendement op de velden is laag geweest en dus is een hogere verkoopprijs onvermijdelijk. En in de keten neemt die prijs natuurlijk bij elke schakel nog wat toe. Ik zie echter dat de consumptie om vele redenen afneemt, en daarom zullen we naar mijn mening iedereen van product kunnen voorzien tot begin volgend seizoen. Of toch bijna."

De Borettana ui geeft volgens Freddi een mooie indicatie van hoe de uien in het algemeen de periode in de koelcellen zullen doorkomen. "Ik maak me zorgen, want we zien al veel uitval bij de Borettana ui. De afzet loopt natuurlijk goed, want de Borettana ui is schaars dit seizoen. Iedereen vraagt ernaar, onder welke omstandigheid dan ook. Maar het valt niet te ontkennen dat er veel uitval is."

En terwijl de opslagkosten dankzij de daling van de elektriciteitsprijzen lager zijn dan in 2022, zorgt een hoge dieselprijs weer voor andere kostenstijgingen.

"In sommige discounters verkopen ze gele uien voor € 1,60 per kilo. Dit is veel in vergelijking met het verleden. De consument zal algauw een ui minder kopen. De winkelmandjes zullen niet meer zo gretig worden gevuld."

Maar natuurlijk moeten mensen blijven eten. Het is waarschijnlijk dat mensen gewoon bewuster gaan kopen en dus ook minder eten gaan weggooien. Daarin zal de besparing liggen. Door bijvoorbeeld aankopen van dag per dag in plaats van wekelijkse supermarktbezoeken met grote hoeveelheden groenten en fruit die vervolgens te lang blijven liggen in de frigo of fruitmand en dan in de vuilnisbak moeten worden gegooid.

"Ondertussen bereiden we ons voor op het Euronion-congres, dat dit jaar in Bologna zal plaatsvinden. Op 9 november zullen we er een balans van de situatie op Europees niveau opmaken."

Voor meer informatie:
Freddi Prodotti Ortofrutticoli S.n.c.
Via Lama, 41
Calerno di S. Ilario d'Enza (RE) - Italië
Tel: +39 (0)522 679831
[email protected]
www.cipollefreddi.it

Publicatiedatum: