Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Onzekerheid over beschikbaarheid uien ondanks areaalgroei

Het Spaanse uienseizoen gaat goed qua prijzen, ondanks het feit dat de vraag al even stagneert. Maar met Kerst in zicht is er nu toch een zekere opleving van de verkoop merkbaar.

Het areaal in Spanje is met 15% toegenomen voor het verkoopseizoen 2023/2024 en de oogst was tussen de 10 en 12% hoger dan vorig jaar. Toch is er onzekerheid in Spanje en andere teeltlanden over de kwaliteit van de bewaaruien en de invloed daarvan op de beschikbare volumes voor levering later het seizoen.

“De vraag is tot nu toe erg rustig geweest, maar begint sinds vorige week, met Kerst en Nieuwjaar in aantocht, een beetje op te leven”, zegt Luis Fernando Rubio, directeur van Procecam, de vereniging van uientelers van Castilla-La Mancha. “De uien zijn geoogst, ze zijn opgeslagen en er is geen haast om te verkopen, want je merkt dat de markt niet verzadigd is. De prijzen blijven goed voor de tijd van het jaar. Echter, rekening houdend met de hoge kosten en de beschikbare hoeveelheden op de internationale markt, zijn we niet een van de meest bevoorrechte sectoren”, voegt hij toe.

De lage kwaliteit van de bewaaruien dit seizoen in heel Europa is volgens de directeur van Procecam een van de sleutelfactoren in de verdere ontwikkeling van het verkoopseizoen. “Met dergelijke bewaarkwaliteit vanwege de weersomstandigheden weten we niet zeker of we aan het einde van het verkoopseizoen nog voldoende uien beschikbaar zullen hebben”, zegt hij.

“Vorig jaar was er ook al een tekort aan voorraad en moesten we terugvallen op import. Nieuw-Zeeland heeft zijn areaal zelfs al uitgebreid, wat toch een indicatie is dat er verwacht wordt dat Europa meer zal moeten inzetten op import dit jaar. Maar laten we niet vergeten dat er exportbeperkingen zijn in Egypte, Turkije of India. Er is niet het gevoel dat er dit jaar een grote opbrengst is wereldwijd”, voegt hij toe.

Er zijn uien voorhanden in alle maten in Spanje, zonder dat de grote maten overheersen, en de verwerkende industrie trekt flink aan de mouw van de telers. “De uienverwerkers vragen ons veel product. Dus ook de partijen die geleden hebben onder de hittegolven gaan vlot de deur uit. En daardoor is er geen overaanbod op de markt. We merken een bijzondere interesse van de horeca, die volledig is hersteld van zijn dip in de afgelopen jaren. De consumptie van de huishoudens lijkt dan weer wat te zijn teruggelopen”, zegt Luis Fernando Rubio.

Op 7 en 8 november werd het 3e Internationaal Congres van de Uiensector gehouden, georganiseerd door Procecam. Er waren 847 mensen aanwezig, heel wat meer dan de ongeveer 600 participanten in de vorige editie. “We hebben gesproken over verschillende onderwerpen zoals nieuwe variëteiten, ziekte- en plaagdruk, interne schade, transport, internationale handel en marktevolutie. Het was een groot succes”, besluit de directeur van deze organisatie.

Voor meer informatie:
Procecam
Calle San Clemente, 50
02600 Villarrobledo (Albacete) - Spanje
[email protected]
www.procecam.es

Publicatiedatum: